Danske Modelbyggere

Modelbygning => Tips og Tricks => Decals => Emne startet af: ohc2008 efter Oktober 24, 2012, 20:42:58 pm

Titel: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader
Indlæg af: ohc2008 efter Oktober 24, 2012, 20:42:58 pm
Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader

(http://i10.photobucket.com/albums/a115/hoeg/F-86D-DSCN2872-1.jpg)

Decals var noget af en udfordring at håndtere til denne (1/72) F-86D. Sættet er ældgammelt, men det lykkedes at anvende de originale decals til modellen. Det kræver (blandt andet), at den tykke bærefilm omhyggeligt skæres bort.

For at styre de genstridige decals blev de klippet ud, helt som normalt. Derefter blev hvert decals anbragt mellem to gennemsigtige plastplader, mens vand blev tilført med hævert, så det trænger ind mellem pladerne. På den måde kan man nemt undgå sammenkrøllede decals.

Når et decals er løsnet, adskilles de to plastplader forsigtigt, så bærepapiret kan lirkes væk med en spids genstand. Ved brug af små stumper køkkenrulle kan overskudsvand opsuges.

Nu kan et decals overføres til modellen. Måske hænger det "fast" med oversiden mod øverste plastplade. Det er helt fint. Det er også fint, hvis det "vælger" at hænge med limfladen på den nederste plastpladen. I begge tilfælde er det nemt at trække det på plads fra plastpladen til modellen. Plastpladerne skal helst tilklippes, så de har nogenlunde samme størrelse som decals.

Plastplade-metoden har ikke alene den efter min mening store fordel, at den forhindrer sammenkrøllede decals (med bærepapir). Metoden har også den fordel, at man meget nemmere kan håndtere lange og smalle decals. Det gælder blot om at tilklippe de to plastplader, så de har nogenlunde samme facon som det pågældende decals.

Jeg læste i sin tid om metoden i et modelbyggemagasin. Desværre har jeg glemt hvilket blad, det drejer sig om.

Fit before glue
Ove
Titel: Sv: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader
Indlæg af: Fulcrum efter Oktober 24, 2012, 21:34:04 pm
Interessant indlæg - det er ikke så længe siden jeg "sloges" med nogle gamle Heller decals som krøllede så meget at limfladerne klistrede sammen og når det sker er slaget som regel tabt.
Hvor tynde er plasticpladerne du anvender?
Mon det tynde gennemsigtige plastic som sidder i flippen på en ny skjorte kan bruges?
Det er nemt at klippe til og bedst af alt gratis :)

Tak for det gode tip.

Titel: Sv: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader
Indlæg af: Jens efter Oktober 24, 2012, 22:35:03 pm
Interessant!
De fleste af os har nok forsøgt at vinde kampen over lange smalle decal-striber...og tabt. Måske man kan vinde næste gang... ;)

Tak for tippet! :)

Jens
Titel: Sv: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader
Indlæg af: ohc2008 efter Oktober 25, 2012, 08:59:54 am
Fulcrum: "Hvor tynde er plasticpladerne du anvender? Mon det tynde gennemsigtige plastic som sidder i flippen på en ny skjorte kan bruges? Det er nemt at klippe til og bedst af alt gratis."

Jeg fik fat i nogle plast chatek, der typisk anvendes som omslag eller hylstre for at holde styr på papirer ved konferencer og diverse kurser. Almindelige faneblade til ringordnere er for bløde og fleksible til decals af blot nogenlunde størrelse. Jo større decals, jo stivere plastplader. Forretninger med kontorudstyr har helt sikkert den rigtige vare. Men fødevare- og emballageplast og for eksempel plastplader fra skjorte-emballering er helt sikkert egnet, så der skulle ikke være nogen risiko for råvaremangel.

Fit before glue
Ove
Titel: Sv: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader
Indlæg af: hsmed efter Oktober 25, 2012, 11:40:25 am
Ark til overhead-projektorer må også kunne bruges. Det er sådan lidt stift i det. Men den slags findes måske ikke længere? Det er snart længe siden, jeg har set en overheadprojektor. Måske man skulle prøve at se, om der ligger en pakke af den slags ark og samler støv i et hjørne et sted?
Titel: Sv: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader - tilføjelse
Indlæg af: ohc2008 efter Oktober 25, 2012, 13:50:49 pm
Jens: "De fleste af os har nok forsøgt at vinde kampen over lange smalle decal-striber...og tabt. Måske man kan vinde næste gang..."

De fleste flybyggere har utvivlsomt et antal hengemte decals, som man højst sandsynligt aldrig får brug for. Sådanne overskuds-decals kan udmærket anvendes til at teste eller træne metoden med to plastplader til sikker håndtering af våde decals. Jeg har selv "trænet" med gamle decals, men det gik faktisk ganske udmærket allerede ved første forsøg.

Fit before glue
Ove
Titel: Sv: Decals-styring med 2 gennemsigtige plastplader
Indlæg af: Kent efter Oktober 25, 2012, 15:10:16 pm
Lyder som et rigtigt godt tip.

Tak for det  ;)