Danske Modelbyggere

Modelbygning => Diorama => Igangværende projekter => Emne startet af: SteenB efter Februar 23, 2019, 12:11:25 pm

Titel: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Februar 23, 2019, 12:11:25 pm
Jeg skal bygge et nyt diorama! :)

Tanken er at fremstille et lille stykke vestkyst i sensommeren -44. Jeg vil lave lidt klit-landskab med marehalm og en bunker (evt. placeret i kanten af dioramaet, så den er gennemskåret, hvilket giver mulighed for et kig indenfor), samt min næsten færdigbyggede RSO (se evt. byggetråd om den under "Panser" her på forum), og div. figurer/soldater med udstyr/materiel.

Indtil videre har jeg som sagt RSO-en, en billedramme (30 x 40 cm) og Vallejo's "Ground Texture, Grey Sand" (26.215).

I forhold til bunkeren funderer jeg lidt over, hvordan jeg kan lave en udvendig overflade, der ligner støbt cement. Hvis det er muligt, vil jeg gerne kunne gengive de linjer, der kommer i cementen i forbindelse med forskallingen som der er støbt i. Jeg forestiller mig at kernen af bunkeren skal laves af flamingo, og derefter beklædes med et lag gips, som skal illudere cement. Hvis nogen har ideer, forslag og/eller erfaring med at "bygge en tysk bunker", så hører jeg meget gerne om det.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: klaus post efter Februar 24, 2019, 12:50:11 pm
Hej Steen super hobby har en tysk bunker i 1/35 fra Mirage-Hobby til 57 kr vh Klaus
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 24, 2019, 15:40:51 pm
Hej Klaus

Tak for tippet. :) Jeg havde egentlig regnet med at bygge bunkeren selv, men jeg kigger da lige på den fra Mirage - måske kan den bruges.

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Klaus K. Jakobsen efter Februar 24, 2019, 18:39:10 pm
Undskylder på forhånd for spam, men kunne ikke lade være  ;)

(http://www.danskemodelbyggere.dk/forum/gallery/8232-310718065253-138171808.jpeg)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 24, 2019, 20:42:11 pm
Hej Bjørn

Jeg har også kigget på "Regelbau" - og jeg kan heller ikke finde den, så den er nok frit opfundet :o

Til gengæld er jeg nok tilbøjelig til at forsøge mig med 506b, hvor jeg vil arbejde med den 1/3 med indgangen.

I øvrigt er jeg i mellemtiden kommet frem til en ide til, hvordan jeg - måske - kan lave de der "samlinger" i cementoverfladen: Når gipsen er tør, vil jeg lægge to stykker tape vandret og tæt på hinanden. Et tyndt lag gips smøres ud over tapen, og når gipsen er ca "1/3" tør trækkes tapen af. I teorien burde der så stå en lille, tynd streg, som skal illudere brædde-samling i forskallingen. :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 25, 2019, 13:00:20 pm
Så har jeg været i gemmerne/"Fjernlageret" og gravet nogle sæt frem, som måske kan bruges i forbindelse med det igangværende diorama;

* "Rest Area" skal måske bruges - i hvert ham telegrafisten, der kan sidde inde i bunkeren. De øvrige; hmmm...

* "Fuel Drum Set"; jeg tænker at det primært skal være de grønne jerrycans, der jo er til vand. Olietønder har jo næppe så meget at gøre i en kanonstilling.

* "Barricade Set"; her kunne man måske bruge en pigtrådsspærring (lagt lidt ud i vejsiden) og måske et par spanske rytteri lidt længere væk.

* "Kübelwagen" kunne måske også være relevant, men på den anden side, så kan det komme til at knibe med pladsen.

* "Artillery Crew" skal HELT klart være med!  ;D Man kan jo forestille sig flg. situation; mandskabet fiser den af (Det er jo Danmark - og der sker aldrig noget!), og så kommer der en emsig premiereløjtnant, der nok skal få sat de hundehoveder i sving!  ;D ::) :D :P
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Toldbod efter Februar 25, 2019, 14:18:30 pm
* "Artillery Crew" skal HELT klart være med!  ;D Man kan jo forestille sig flg. situation; mandskabet fiser den af (Det er jo Danmark - og der sker aldrig noget!), og så kommer der en emsig premiereløjtnant, der nok skal få sat de hundehoveder i sving!  ;D ::) :D :P

Yep Granaterne skal flyttes fra A til B på lige ugedage og fra B til A på ulige ugedage, ikke noget med at fise den af. ::) ;D
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: runcare efter Februar 25, 2019, 17:34:10 pm
MIG Productions har udgivet et nyt produkt de kalder Blue Paste. Det skal være en kornet spartelmasse, som netop bla. skal kunne bruges til at illudere overfladen på en bunker. Set hos König. Værd at prøve?

Hvis den form for spam som Klaus viser, fandtes indenfor hæren, så havde det været en hel del sjovere at være i trøjen :P :P :P Men jeg oplevede i rekruttiden kun en stramtandet kvindelig premierløjtnant og en do. ligeså strid sergent, som var ca. ligeså sexet som en skærebrænder og en bulldozer. Senere i forløbet, kom der dog lidt kønnere kollegaer til.

Det Artilleri set fra Miniart, har jeg selv. Du kan f.eks også lave dem til at gå med spande. Latrinet skal jo også tømmes en gang imellem :o 
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 25, 2019, 20:28:20 pm
Den med spandene skal da overvejes! ;D Meeeeeen der var jo en 4,7 cm kanon i bunkers som denne, så der kunne jo være fornuft i at slæbe ammunition - men lad os nu se hvor vi ender.  8)

Og det dersens Blue Paste vil jeg da lige tjekke op på, for det kunne da fint være at det er bedre til at illudere beton end gips er.

Nå ja, og så har jeg lavet en del udregninger i forhold til plantegningen omsat til skala 1:35. Og disse udregninger har foreløbigt resulteret i to mure sammenlimet. Materialet er extruderet et-eller-andet, som jeg har købt hos Archi-tegn i Kolding. Resten af bunkeren vil jeg lave af samme materiale.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 26, 2019, 21:16:11 pm
En prøveopsætning af det første stykke af bunkeren overbeviste mig om, at den valgte ramme på 30x40 cm var for lille; der ville simpelthen ikke være plads til de elementer jeg ønskede, nemlig bunker, RSO, soldater, div. udstyr - og der ville slet ikke være mulighed for at vise noget af det indre af bunkeren, sådan som jeg ønsker

Så idag gik turen til IKEA, hvor jeg fik fat i en 40x50 cm ramme, så nu burde der være plads nok. Samtidigt har jeg skåret lidt mere "bunker-mur" til, så jeg kan begynde at samle "strandhytten". ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 27, 2019, 07:13:43 am
Hov - jeg glemte billeder!  :o

Ja, der er nogle meget lidt charmerende samlinger, men de bliver gemt under gipsen - eller hvad jeg nu ender med at smøre på væggene, som skal ligne cement/beton.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: runcare efter Februar 27, 2019, 16:02:46 pm
Nu er du så godt i gang, så det er næsten uforskammet af mig at nævne Plus Models som, for ikke så længe siden, udgav en større bunker beregnet til en pak - eller middelsvær kanon, med stort skydeskårs åbning. Jeg har ingen anelse om hvorvidt den har nogen som helst lighed med en Regelbau type eller ej. Men den ser umiddelbart fiks ud på deres hjemmeside med gengivet flerfarves bemaling. Plus laver også nogle sæt med korn - eller stråpartier, som måske kunne bruges som marehalm? Der er efterhånden en hel del producenter, som laver den slags, både som større måtter, eller som enkelt stråneg eller græstuer. Fredericus Rex fra Tyskland er nok den jeg har set med et af de større udvalg af den slags.     
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 27, 2019, 18:54:46 pm
Hej Runcare.

Tak for tippet; jeg vil bestemt kigge på den bunker fra Plus-model.  :) Uanset hvad, så holder jeg dog nok fat i at bygge nr. 506b fra Regelbau. Grunden er den, at jeg gerne vil kunne dokumentere - lige som med RSO-en - at denne type bunker har eksisteret/eksisterer på den danske vestkyst. (Men på et tidspunkt skal jeg have lavet "Omaha Beach. Dog Green Sector.", og det er ikke sikkert at jeg til det diorama bygger div. bunkers selv - så om ikke andet, vil Plus-models' bunkeren sikkert kunne finde anvendelse der. ???)

I forhold til dine bud på kyst-vegetation/marehalm, så skal jeg have undersøgt om min lokale hobby-pusher har nogen af disse mærker, eller om han "kun" har Noch-produkter. Og ellers så kan de sikkert skaffes via Bjørn fra Modellbaukonig.  ;)

Og i mellemtiden har jeg så savet videre i det dersens extruderede-noget, så jeg efterhånden kun mangler taget. Og jeg er enig; det er ikke de mest rene snit, men husk at det skal slibes og efterfølgende dækkes med gips.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Februar 28, 2019, 19:29:11 pm
Så er taget skåret (groft) ud. Nu kommer så opgaven med at lime det hele sammen, skære, raspe og slibe vægge og tag, så det får rette form.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 01, 2019, 17:52:02 pm
"Skelettet" til den ene sandklit er lavet af flere lag alm. flamingo - limet sammen med hvid snedkerlim og med tandstikkere som dyvler.

Der kommer en sandklit mere på den modsatte side, som bliver lidt længere, og måske højere. Når limen på dem begge er tør, skal de slibes i form, og have et lag papmache eller noget lignende. Til sidst skal begge sandklitter have Vallejo "Ground Texture. Grey Sand", og som det sidste skal marehalmen "plantes".
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 02, 2019, 13:49:59 pm
- og så er skelettet til nummer 2 også klar.

Har tænkt lidt, og det bliver næppe papmache, jeg beklæder skeletterne med, men snarere alm. hvide servietter, revet i strimler og penslet fast med hvid lim fortyndet m. vand.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 02, 2019, 13:59:09 pm
Nå ja, jeg er også blevet enig med mig selv om, at jeg simpelthen er NØDT til at anskaffe mig dette sæt!  ;D

Det er ikke så meget motorcyklen der er interessant, men ham "Tisse-trolden" skal da bare placeres ret tæt på væggen til højre for forsiden.  8) ::) ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 04, 2019, 12:42:26 pm
På nedenstående foto ses en tekst, som jeg har tænkt skal stå på væggene inde i bunkeren. Jeg har ledt efter den font, som man ser bl.a. fra tyske værksteder og andet under WW II, men jeg synes ikke rigtigt at jeg kan finde en passende type.

Skulle der være nogen, der ved hvad nedenstående skrifttype/font hedder, ville jeg blive glad for lidt info.  :)

Mvh
Steen

(Fotoet er lånt fra nettet.)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 04, 2019, 14:23:09 pm
Hej Bjørn

Du har ret; den er nok så tæt på, som man kan forvente at komme, så den "køber" jeg! Tak for hjælpen.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: runcare efter Marts 05, 2019, 19:47:00 pm
Plus kan godt fås hos König. Men ikke Fredericus Rex. Dem har dersockelshop derimod.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 06, 2019, 19:03:03 pm
Så er vægge og loft/tag limet sammen, og kanten på taget er slebet for at få den karakteristiske bue.

Samlingerne er ikke specielt kønne, men det hele skal jo "beklædes" med et lag gips, så div. sprækker og samlinger bliver dækket.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 07, 2019, 19:10:42 pm
Jeg har arbejdet med det, der skal ende med at blive de to sandklitter, tæt på bunkeren.

Meget enkelt er det blot hvide servietter, der i strimler er limet fast på flamingoen med kraftigt fortyndet hvid lim. Til sidst skal det dækkes med "Ground Texture Grey Sand", men der skal nok en del mere serviet på, inden vi når dertil.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 09, 2019, 15:08:52 pm
Nå ja - jeg gav begge klitter et lag lufttørrende ler (fra Panduro) inden jeg prøver med frem med "Ground Texture".

Hmmm - det er næsten en skam, at det ikke er et diorama fra Helgoland jeg laver, for så havde farven jo passet fint. 8)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 14, 2019, 06:57:18 am
Æv! Gips dur ikke. >:(

Efter tørring har jeg slebet gipsen, og som det ses, så har det på væggene resulteret i afskalning i større eller mindre flager. Æv, æv og ÆV! :(

Hvad gør man så? Jeg overvejer om jeg kan bruge noget færdigblandet multifuge (f.eks LIP's "Manhattan"), som bl.a. har en passende grå farve, og som også er længere om at tørre = længere tid til at glatte.

Til gengæld har jeg i et Tamiya-sæt fundet et MG-42, som vil blive placeret v. indgangen. Og jeg har også fået installeret fonten "Propaganda", (tak til Bjørn) så jeg har kunnet printe nogle "Rauchen verboten!"-skilte. :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 15, 2019, 11:55:31 am
Så er vi klar til "2. heat" i forhold til beklædning af bunkeren.  ;)

Oprindeligt gav jeg den også et lag gips på indersiden (med samme resultat som udvendigt, da jeg sleb det), men jeg tænker at det i bund og grund er overflødigt, da disse vægge blot skal males i en off-white farve.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 16, 2019, 14:30:25 pm
Dobbelt-æv!!! >:(

Ideen med LIP klinkefuge virkede SLET ikke - faktisk virkede det dårligere end gips; det ville slet ikke klæbe, uanset om bunden var tør eller fugtet.

Hvad katten gør jeg nu? Måske er løsningen den mest enkle, nemlig at fjerne klinkefuge og slibe den resterende gips af.....og så bare sige at "Det er det", og så male bunkeren? Som altid er jeg meget modtagelig for gode ideer og konstruktive forslag.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Toldbod efter Marts 16, 2019, 14:47:21 pm
Flise lim istedet for fuge.  ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 16, 2019, 16:28:41 pm
Hej Flemming.

Jeg er nok kommet frem til samme resultat som dig; LIP Multi Fliseklæb bliver indkøbt til det 3. Forsøg.

Nå, men mens jeg venter på indkøb af "model-beton", kan jeg glæde mig over AT der da er noget der lykkes; jeg har fået bikset det MG42 sammen, som skal stå ved skydeskåret v. indgangen. Det krævede lidt arbejde at få lavet en funktionsdygtig trefod ud af sættet, da den i byggesættet kun kom i sammenklappet stand til transport.

Og så fik jeg printet endnu noget tekst som (måske) skal op på væggen indenfor, da jeg på Regelbau.dk har set den, så den er også autentisk. Jeg er lidt usikker på størrelsen, så derfor er den printet i forskellige størrelser.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 17, 2019, 17:14:26 pm
Og nu hvor jeg alligevel havde gang i interiøret, fandt jeg et gammelt ESCI-sæt frem, hvor jeg snuppede bord, stole og radio.

Jeg tænker at de skal bruges indenfor i bunkeren - måske sammen med telegrafisten. Felttelefonen er temmelig grov i støbningen, men måske kan den shines op, så den bliver anvendelig.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 17, 2019, 21:46:08 pm
Jeg har prøvet igen med gips; denne gang med en blanding der var meget tyndere end sidst, og med hjælp fra vand og en grydesvamp, tror jeg faktisk at resultatet er blevet om ikke godt, så dog acceptabelt. Overfladen skal have en ganske let slibning/pudsning til allersidst, så den bliver mere glat.

Skydeskåret ved indgangen har jeg fået skåret groft ud. Det er kun starten, og hullet skal fyldes ud med en indsats, der har de tre trin, som disse skydeskår havde. Denne indsats bygger jeg separat og sætter ind til sidst.

PS: En ting, jeg godt vil have fornuftige bud på; som det ses på tidligere fotos, så er bunkeren jo "skåret igennem" så man kan se ind. Der hvor jeg har skåret væggene over, vil jeg male skærefladerne i en helt anden farve end ydersiden af bunkeren f.eks. sorte eller måske røde, for på denne måde at markere at det ikke er ydersiden? Kvalificerede forslag til evt. andre farver til dette efterlyses.  ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 19, 2019, 06:33:21 am
Slebet og grundet......jo, det går an! ;) Der er et par afskalninger og nogle huller der lige skal lappes, men det bliver med færdigblandet Polyfilla - jeg orker ikke lige at arbejde med gips i en periode. ::)

Nu skal jeg have malet den på indersiden, og finde ud af hvordan jeg får malet camo-mønster på ydersiden.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 19, 2019, 16:46:14 pm
Skydeskårs-"trappen" er skåret groft ud. Nu skal limen lige tørre, så skal den finpudses, og derefter monteres i det dertil udskårne hul.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 19, 2019, 19:02:43 pm
Prøve-montering (der skal pudses omkring "trappen").

Faktisk bør jeg lave 3 trærammer, da hvert "trin" havde sådan en til opfangning af fjendtlige projektiler.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 20, 2019, 19:20:50 pm
MG42-eren har fået Vallejo's "Gun Metal", og lidt "Panel Line Accent Color. Black". Desuden har kolben og puderne på for-benet fået lidt farve.

Og så er der arbejdet lidt med møblementet....jeg er ikke helt tilfreds med farven, men nu får vi at se.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: runcare efter Marts 20, 2019, 20:50:54 pm
Det lysskær som sad på indersiden af bunkers, var vist ikke særligt skarpt, set ifh. til de bevarede beskyttelsesbunkere fra krigens tid jeg bla. har besøgt i Berlin. Så sort skal du bestemt ikke bruge. Kedelig betongrå vil virke bedre; komfort var en by i Rusland. Rød har jeg kun set i forskningsanlæg Zossen's bunkere. Og beskyttelsesbunkeren i Berlin havde delvis grøn farve på væggene, med anvisning på flugtveje m.m. i tilfælde af bomberne skulle gennembryde tagkonstruktionen.

Møblerne bør også få en mere mørkebrun/gråsort nuance. Der er et stort problem med fugt i en bunker, trods det varmesystem tyskerne kunne installere. 
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 21, 2019, 06:28:37 am
Tak for farve-svarene. :)

Jeg er dog ikke sikker på, at jeg har udtrykt mig helt klart; det er ikke indersiden af væggene jeg tænker skal være f.eks. sorte eller røde. ;) Det er de afsnit af væggene, hvor jeg har gennemskåret dem, for at kunne “åbne” bunkeren. Og som tidligere nævnt vil jeg gerne give disse snit en helt anden farve, netop for at markere at det ER et snit, og ikke en “naturlig” åbning i bunkeren. :)

I forhold til farve på væggene (indenfor), så er min antagelse, at de givetvis har været lidt kedelige grå-hvide, så det er nok det jeg går efter.

Men igen; tak for indsparket, og kommentarer og ideer er som altid velkomne.

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Marts 22, 2019, 00:39:54 am
Vægge indvendigt var lysegule (malet), eller hvide (kalket). Nybygget sent 1944 til krigsafslutningen lysegrå (malet).

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 22, 2019, 12:25:38 pm
Hej Dan

Tak for facts om farve på indervæggene.

Da denne bunker - eller i hvert fald den, som den skal ligne; nemlig en Regelbau 506 fra Hansted/Hanstholm - var bygget mellem efteråret -42 og februar -44, går jeg nok efter den hvide version.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 22, 2019, 12:32:42 pm
Arbejde med den ene sandklit; gipsen er slebet lidt, og efterfølgende er den blevet dækket med et lag Vallejo “Ground Texture. 26.215. Grey Sand”.

“Sandet” er smurt på med en lille spartel, og efterfølgende er det glattet med en våd grydesvamp.

Når den er gennemtør skal den muligvis males, da den i våd tilstand bestemt ikke har den rette farve - den er nærmest lysegrøn. ??? :o
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 23, 2019, 11:55:55 am
Billede taget i dagslys - og der vist ingen tvivl; den skal have en tur med airbrushen, så den bliver mere hvid-grå = sandfarvet.

Desuden er det tydeligt at jeg skal være forsigtig med ikke at få for meget vand på til sidst, da det skyller det nederste pasta af. Nå, det er heldigvis til at rette.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 23, 2019, 21:46:44 pm
Over døren var der en forstærkning bestående af en I-bjælke i stål. Den har jeg lavet i Evergreen, og monteret i en fordybning i væggen. (Ja, ja - der skal lige lappes lidt efter montagen 8))
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 24, 2019, 20:58:48 pm
Indervæggene er blevet pudset (ses ikke rigtigt på billedet), og forhøjningen til MG-en er gjort klar.

Der skal også lige laves en indvendig panserplade, med en lille luge, men den kommer først op, når de indvendige vægge er helt færdiggjorte.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 25, 2019, 19:55:06 pm
Jeg har arbejdet lidt med den indvendige panserplade ved skydeskåret.

Billederne er taget umiddelbart efter (pensel-)maling, og som det ses er den endnu ikke tør. Når den er tør, og inden den endelige montering, skal den have en god gang weathering, så den får et slidt udseende.

Små prikker af hvid lim skal illudere bolte. Når de er tørre, bliver de malet i samme farve som panserpladen.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 26, 2019, 19:56:12 pm
Panserplade og udluftning fra gas-slusen. (Kameraet viser nogle skæve vinkler, som ikke er der i virkeligheden. :o)

Røret er meget enkelt lavet af to stykker sugerør. Samlemuffen er et kort stykke sugerør, klippet igennem på langs, og hvor samlingen er ind mod væggen.

I øvrigt virker alm. plastiklim ikke på sugerør. ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Jan Klarbæk efter Marts 27, 2019, 08:11:42 am
Ser super ud!

For at svare på dit spørgsmål, så vil jeg male "snitfladen" samme farve som en evt. sokkel og andre sider på dit diorama - f.eks. sort - f.eks:

(https://gallery3.kitmaker.net/data/24994/thumbs/Am_ende_053.jpg) (https://gallery3.kitmaker.net/showphoto.php/photo/328950)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 27, 2019, 12:32:01 pm
Hej Jan

Tak for kommentaren :).

Jeg er også kommet frem til, at det skal være sort. Dels bruger jeg en sort Ikea-ramme som bund, og dels tænker jeg at det vil være for forstyrrende, hvis jeg valgte rød, eller en kraftig/lys grøn - "So black it´s gonna be!"

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 27, 2019, 18:27:07 pm
Så blev “snit-fladerne” malet sorte.

Afmaskningen foretog jeg med almindelig malertape, og selvom jeg ikke trykkede den hårdt på plads, så trak den alligevel lidt maling af, da jeg fjernede den. Så der opstod et par “helligdage” der skal lappes.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 27, 2019, 20:02:40 pm
Lidt eksperimenter med marehalmen, som skal “plantes” i sandklitterne, når disse er færdige.

Som det ses, så har jeg to farver af græs/marehalm; en grøn og en lidt vissen-gul/brun. De har alle fået en gang hvid-grøn maling (Vallejo “Light Blue” 71.328)- og så må vi se om de kan komme til at ligne rigtig marehalm. :)

Den brune skal måske have en gang med mørkegrøn maling (så farven minder om den grønne), og derefter sprayes med den hvid-grønne ovenpå. Nu må vi se.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 28, 2019, 21:02:58 pm
Udluftningsventil på ydersiden - koblet på gas-sluse røret indvendigt.

Som det ses, så har jeg monteret et net i ventilen - hvilket IKKE er historisk korrekt. Jeg forsøgte at lave en korrekt ventil (= en masse små, runde huller placeret i en cirkel), men efter tre knækkede bor måtte jeg opgive. Æv!
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Marts 29, 2019, 00:23:07 am
Øhh, jo det er historisk korrekt med trådnet. Der blev brugt hulplade, trådnet og lamelplade til ventilationshuller.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 29, 2019, 07:01:47 am
Tak for den information, Dan - så jeg kan sige om mig selv, at “ind i mellem finder også en blind høne et korn”!! ;D ::)

Seriøst, så synes jeg jeg kun at have set udluftningsrør med huller eller lameller, men herligt at jeg - uden at vide det - har “ramt indenfor skiven”. :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Marts 31, 2019, 13:29:26 pm
Den ene sandklit er blevet malet m. Vallejo “USAF Light Grey” (71.121), for at give den en mere rigtig farve.

Jeg har i øvrigt taget to fotos; et indenfor i kunstlys, og et udenfor i fuld sol - bare for at se forskellen. Som det ses er der tydelig forskel: kunstigt lys giver et grønligt skær. :o
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 03, 2019, 19:09:04 pm
Forsøg med en ny farve til sandklitterne; Vallejo “Sand (Ivory)” 71.075/RAL 1001.

Farven er ikke helt tør da billedet blev taget, men med et lag mere, så tror jeg at vi langsomt nærmer os farven i klitterne på den danske vestkyst.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 05, 2019, 21:05:16 pm
Så kom jeg igang med den mere sjove del af sandklitterne; jeg har boret ca. 40 huller, som fyldes op med almindelig, hvid snedkerlim. Til sidst har jeg “plantet” marehalm i hullerne.

Når limen er tør, så får det hele en omgang hvid-grå.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 06, 2019, 09:32:56 am
Nye fotos - taget i naturligt lys.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 06, 2019, 17:19:30 pm
Så har anlægsgartneren været forbi, og har sat 92 stk. marehalm. ;) Og der er lavet en lille prøveopsætning for at se om det nogenlunde passer, som det er tænkt.

Begge sandklitter skal have tilskåret en evergreen-plade, som limes på bagsiden, og denne skal males sort. Desuden skal der laves den andetsteds omtalte “tysker-/betonvej, som fører op til indgangen.

Den resterende bundflade skal dækkes med “sand”, og der skal måske plantes noget mere marehalm - og nogle ganske små, krogede buske.

Nå ja, så skal der naturligvis også laves gulv i bunkeren. Jeg mener at have læst, at de enten havde trægulve eller fliser af asfalt (?) oven på betongulvet, for at tage vibrationer, hvis bunkeren blev ramt af beskydning. Umiddelbart tror jeg, at jeg satser på trægulv.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 06, 2019, 17:43:49 pm
Man kan godt se på indretningen, at de ikke lige har været forbi Ikea! ;D 8)

Spøg tilside; jeg tænker at montere 3 køjesenge ovre på venstre væg. Jeg har set nogle fotos af køjesenge monteret i to jernkæder, som jeg tror at jeg kan lave at Evergreen-rundstænger. Tæpper og puder kan laves af dels servietter dyppet i fortyndet hvid lim, og dels af Milliput.

Jeg har et “Rauchen Verboten”-skilt samt et skilt, der fortæller at man ikke må røre væggene ved evt. beskydning. De skal naturligvis også sættes op på væggene. På bordet skal ligge kort og en felt-telefon. Ved væggen nær ventilationsrøret har jeg en ide om at lave en knagerække til stålhjelme samt et stativ til besætningens karabiner.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 09, 2019, 15:56:40 pm
Jeg har bygget en “Karabinen-halter”. Når limen er gennemhærdet skal den lige finpudses lidt, og naturligvis males.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 11, 2019, 07:00:11 am
Så er der lidt “udsmykning” til væggene.

Kortet skulle være originalt fra 40-rene, og luftfotoet skal illudere et af de luftfotos som Luftwaffe tog over Danmark i -44 (er reelt taget medio 50-erne, men man skal tæt på, for at se forskel ;D). Vigtigst; de dækker begge Hanstholm-området, hvor “min” bunker er/var placeret. Jeg tænker at der skal laves en form for ramme til dem.

De to forbudsskilte skal blot limes op på væggen, og så håber jeg at farven nogenlunde matcher farven på væggene.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Jan Klarbæk efter April 11, 2019, 09:29:24 am
Hej Steen,

Godt med de små detaljer, de giver liv og tilskueren noget at kikke på!

2 observationer/betragtninger:
-Jeg tror der ville være en afskærmning af klitten så tæt på indgangen - f.eks. en støttemur i træ
-Det er et ret stort rum i den bunker, normalt ville de være mindre, men det går self. ud over mulighederne for at kikke ind.

Ellers spændende at følge!
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 11, 2019, 10:50:09 am
Hej Jan

Tak for responsen - den er altid velkommen!  :)

Jeg er enig med dig i, at når der nu er en sandklit så tæt på indgangen, og da vi ved at de har det med at flytte sig, så lyder det meget fornuftigt med en læ-/støttemur af træ, så indgangen ikke sander helt til. Så det er noteret, og vil formentlig være noget jeg bygger ind.

Omkring rummets størrelse, så er/var det faktisk så stort; jeg har kigget på tegningerne af div. bunkers på Regelbau.dk, og har der valgt en model 506 (se evt. vedhæftede). Den har jeg målt op, skaleret ned til 1:35, og "skåret den igennem" - så rummets størrelse skulle være i overensstemmelse med virkeligheden.

I forhold til indretningen, der er det delvis fri fantasi og delvis baseret på div. tegninger/fotos. Afsatsen med MG-en er korrekt, og at jeg vil have 3 køjesenge på den venstre væg, er også (delvist) korrekt i flg. Regelbau.dk. Placeringen af skrivebord/stole/vægkort/felttlf. m.m. er dog ikke noget, jeg kan dokumentere med fotos. ;)

Mvh
Steen

Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 11, 2019, 21:35:35 pm
De to vægkort har fået deres rammer, lavet af Evergreen-lister.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Lillebror54 efter April 12, 2019, 07:45:47 am
Rigtig spændende projekt og din idé med kortene er fin.

Ang. køjesengene, hvis jeg har forstået det korrekt, så var 506 en med plads til 10 mand.
Dvs. der har 3 køjesenge med 3 senge og en enkelt seng, og i midten var et bord med taburetter.

Om der var skrivebord osv. ved jeg ikke, men idéen er god i sær som Jan skriver det giver folk noget at kigge på.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 12, 2019, 12:27:52 pm
Hej Thomas

Også tak til dig for respons på byggeriet!  :)

Lad os tage det sidste først; Det med skrivebordet er absolut en tilsnigelse fra min side. 506-bunkeren var en såkaldt "flankeringsbunker", som var udstyret med en 4,8 cm kanon. Kort på væggene og skrivebord er næppe korrekt, da den slags givetvis kun har været tilstede i en førings-/ildlederbunker. Men ja; det gør det lidt mere interessant at kigge på, og sjovere at bygge. ;)

Det er helt korrekt at 506-eren havde en besætning på 10 mand, og at de sov i køjesenge - 3 over hinanden. Hvis du kigger på den tegning fra Regelbau.dk som jeg har taget udgangspunkt i, så var køjesengene ikke placeret helt på den måde, som jeg vil gøre. Jeg har tænkt mig at placere dem langs samme væg, som også skrivebordet er stillet op. Ikke 100% korrekt, men jeg tænker at det nok går.  ::)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 13, 2019, 09:28:03 am
Så kom endelig sættet fra “Royal Model”, så nu kan jeg komme videre/få færdiggjort RSO-en. (Se evt. anden tråd her på forum vedr. dette.);D
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 15, 2019, 21:19:07 pm
Så skal der laves køjer. :)

På den ene side bør der jo nok være 12 - 15 huller i bunden af køjen (det var der i hvert fald i min køje i forsvaret - for “en million år” siden ;)), men på den anden side, så vil de næppe kunne ses når de er monteret i bunkeren.

Til gengæld skal jeg have lavet nogle madrasser, puder og tæpper. Materialerne hertil bliver sandsynligvis Milliput og servietter vædet i fortyndet, hvid lim.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter April 16, 2019, 01:19:17 am
nej, nej alm. trådnet er ok. men det ses ikke med madras, dyne osv.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Carsten efter April 18, 2019, 09:52:16 am
(det var der i hvert fald i min køje i forsvaret - for “en million år” siden ;)),

Hej SteenB
Ved godt det er lidt sent men, du er stadig i den interessante byggeproces, jeg kan bare huske fra min tid i forsvaret for "en million år siden" at der er et bagerste vippevisir på MG62/42 som vippes op for skydning. Det mangler på dit gevær.  ;)

Du kan se det vippet op til skydning her:
(https://i.ytimg.com/vi/lllLwCvw5zc/maxresdefault.jpg)

Kan formentlig klares med et lille stykke metal?
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Carsten efter April 18, 2019, 21:42:12 pm
Det er da kun en bagatel. De ovale kølehuller som er på venstre side, skal også være på toppen, bortset fra det ene hvor monteringen til ringsigtet til luftmål skal sidde. Det er et ældre maskingevær der er brugt. De  nye MG 42 som er lavet med "slide-mold" teknikken har disse huller.

Hilsen Bjørn

Korrekt - men med det arbejde SteenB ellers lægger i sit diorama synes jeg ikke det er forkert at påpege. Om der er x eller y antal huller i rammen ville jeg ikke falde over. Også er et sigte jo ret afgørende for at ramme med geværet. Det drejer sig trods alt om et våben fra 1944 og ikke 1864.
Men SteenB kan jo bare lade det være som det er - det dør jeg ikke af.  ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 21, 2019, 08:14:38 am
Om jeg får lavet det bagerste sigtemiddel ved jeg ikke - nu må vi se. Hmmm, jeg mener at kunne huske, at det kunne slås op/ned? I forhold til de (manglende) øverste kølehuller er jeg dog ret sikker på at dem får jeg ikke fabrikeret, da jeg er bange for at mine fumlefingre vil ødelægge noget, hvis jeg forsøger at lave disse. :( :o

Til gengæld har jeg fundet et par ammo-kasser frem, som skal placeres ved siden af MG-en.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 23, 2019, 18:55:44 pm
Pyha!!!

Bjørn og Carsten; jeg er utroligt glad for jeres “indspark”, kommentarer og konstruktive kritik, men det siger jeg jer - I har VIRKELIG udfordret mine evner. :o

Som I vil se, så har jeg (forsøgt) at lave både kølehuller på oversiden af løbet OG at fabrikere det bagerste sigtemiddel. Jeg er ikke specielt tilfreds med resultatet, men det er hvad mine evner OG fingre rækker til for nuværende. :P

(Sidste billede er ikke så godt; detaljerne er uskarpe. Men jeg synes lige at jeg havde behov for at sætte jeres “udfordringer” i relief. ;))
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 24, 2019, 20:57:33 pm
Så kom der lidt “kunst” på væggene. :D

Som jeg har nævnt tidligere, så forvrænger det ellers udemærkede kamera på min Ipad, når jeg kommer tæt på - eller sagt med andre ord; vægge m.m. er IKKE så skæve, som det ellers ser ud til på billedet. :o Og i øvrigt kan vi vist konstatere at Vallejo’s “White” (Model Air 71.001) IKKE er lige så hvid som almindeligt kopipapir. ???

Jeg har fundet nogle kæder frem, som skal bruges i forhold til at hænge de tre køjer op. Hmmm - jeg skal jo lave madrasser, dyner/tæpper og puder til køjerne.....mon ikke at det vil være mest realistisk at forestille sig at køjerne er redt - og ikke bare redt, men at de står “knivskarpt”?  ??? (Det gjorde vores senge i hvert fald i -70erne på Ryes Kaserne i Fredericia....så vidt jeg husker.  ::))

Det er vel også så småt ved at være tid at tænke på gulv i bunkeren. Som jeg vist har nævnt tidligere, så går jeg efter trægulv i model “væg-til-væg”.  ;D
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 25, 2019, 05:54:34 am
Den skulle være god nok Bjørn; det jeg har kunnet grave frem er at enten havde de trægulve, eller også en slags asfalt-fliser. Begge dele skulle tjene til at reducere rystelser, hvis bunkeren blev beskudt.

Men du har ret; lad os vente og høre Dan. I mellemtiden vil jeg se om jeg kan finde hvor det var at jeg læste om de to gulvtyper. :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 25, 2019, 07:44:29 am
Så skulle dokumentationen for et trægulv være - nogenlunde - på plads.  :)

På Regelbau.dk http://www.krigsturist.dk/regelbau_dk.htm (http://www.krigsturist.dk/regelbau_dk.htm) kan man bl.a. læse følgende:

Gulvbeklædning. I nogle bunkere kan man finde en gulvbelægning af brunlige asfaltfliser. Disse skulle angiveligt være i stand til at dæmpe vibrationer fra beskydning og bombardement og dermed kunne forebygge benbrud hos besætningen. I andre finder man almindelige gulvbrædder.

Jeg medgiver at det ikke er ensbetydende med AT der var trægulv (eller asfaltflise-gulv for den sags skyld) i "min" bunker, men det kan heller ikke afvises, at det har der været.  ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 25, 2019, 20:48:05 pm
Ud fra div. fotos af køjer i tyske bunkere, har jeg arbejdet lidt med ophæng til disse.

6 led fra kæden er klippet ud enkeltvis, og delvist rettet ud, så de bliver til krogene på forsiden af køjerne. I disse skal kæden hægtes til sidst.

Bagsiden af køjerne fæstnes til beslag monteret på væggen. Disse beslag (der skal males sorte eller grå) er lavet af “brevpose-lukkeclips”.

Kæderne skal monteres i loftet - og måske i gulvet. Jeg er lidt i tvivl om hvorvidt køjerne kunne slås op/klappes ind mod væggen. ??? Men her i “min” bunker, der kommer de til at hænge udklappede. ;)

Mvh
Steen

(Senere: Naturligvis skal kæden IKKE monteres i gulvet, da det jo vil forhindre en evt. opklapning - dumme Steen! :o Kæderne skal kun gå fra loftet og ned til underste køje.)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter April 26, 2019, 01:30:09 am
I din bunker har der været betongulv. Asfalt/trægulve blev primært anvendt, hvor der var optisk/signal/elektronisk udstyr.

Jeg vedhæfter lidt fotos af senge fra udgravede bunkers. Dvs. orginale tyske senge og en rekonstruktion af samme. Sengene kunne slås op, når ikke beboede bunkers blev anvendt som beskyttelsesrum (under luftalarm). Hvis de var beboede, var sengene hovedsagligt nede. Der er også et foto af klapsenge, som primært blev anvendt i marinens bunkers og enkelte af hærens.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 26, 2019, 07:14:29 am
Hej Dan

Du imponerer mig til stadighed med den viden, og den dokumentation, du sidder inde med. Tak for at du deler med mig og andre! :)

De fotos af køjesengene du har vedhæftet svarer temmelig godt til de fotos, jeg selv har kunnet finde frem, så jeg dribler videre som jeg har tænkt.

I forhold til gulvet, så må jeg “nøjes” med betongulv. Til gengæld kan jeg måske snige mig til at lave den lille detalje jeg har set på et foto; et par aftryk af en sømbeslået tysk støvlesål, da en eller anden åbenbart har trådt på gulvet inden det var gennemhærdet. Det er lidt kitchet - og jeg er heller ikke sikker på at jeg laver det.

En lidt anden ting Dan; vi har tidligere diskuteret udvendig camouflage-bemaling af bunkerne, og jeg er stadig lidt i tvivl: Var maleskemaet 2-farvet eller reelt 3-farvet? Det jeg mener er, var der felter hvor betonens grå farve udgjorde en tredie farve, eller var bunkeren helt dækket af de to malinger (sand- og marehalm-farve)? :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Michael Haugaard efter April 26, 2019, 13:21:26 pm
Hej Steen  :)


Også lige en thumbs'up herfra !!!

Fantastisk arbejde og kæmpe respekt for din jagt på autencitet - imponerende ....


God arbejdslyst !


MVH
Michael Haugaard
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter April 26, 2019, 23:26:45 pm
Groft sagt - Klitområder sand/marhalm = tofarvet, plantager/skove/inde i landet = trefarvet. Midt/sidst i krigen - hvad man havde for hånden.

Lidt betonaftryks fotos - Træsko, Hest, Hund og tysk soldat.

Tak for de pæne ord, det er mig en fornøjelse og som jeg siger - viden som ikke bliver delt, er viden tabt.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 27, 2019, 07:26:47 am
Hej Michael.

Tak for din “tommel-op” - det er altid sjovt at høre, at andre synes at projektet er lige så spændende som jeg selv. :)

I forhold til det med autenciteten, så er det for mig noget der gør det yderligere interessant, også selv om det ikke altid er muligt at være 100% tro mod det oprindelige. Men så lærer man i hvert fald noget - både i forhold til det historiske, og i forhold til ens egne evner rent modelbyggemæssigt. :o ;D

Mvh
Steen

Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 27, 2019, 07:32:50 am
Hej Dan

Tak for yderligere info i forhold til den udvendige bemaling. Jeg tror at jeg prøver mig lidt frem med farver og mønstre - og så kan vi jo altid holde en “afstemning” om, hvad der er mest rigtigt. :D

Og så kan jeg jo på dine fotos se, at det måske alligevel ikke er overdrevent kitchet med et enkelt støvleaftryk eller to.

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 28, 2019, 12:33:29 pm
Så er der arbejdet lidt med køjerne - nærmere bestemt har jeg forsøgt mig med ophænget jfr. Dan’s fotos. :)

Næste skridt bliver at få lavet 3 madrasser af Milliput. Det har jeg ikke prøvet før, men burde næppe være det helt store problem.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 28, 2019, 18:10:46 pm
Så er der lavet 3 stk. madrasser og 3 hovedpuder. Nu skal der så bare lige laves et tilsvarende antal tæpper.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 28, 2019, 18:25:44 pm
- og alle tre monteret.  :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter April 29, 2019, 19:11:55 pm
Så er køjerne redt....eller i hvert fald noget der minder om det. :o

Og det er tydeligt, at ham Schultz, der har den underste køje, ikke er specielt god til det!! ;D ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 02, 2019, 18:18:12 pm
Det slog mig, at der må have været en varmekilde i disse bunkers - formentlig en kakkelovn af en slags.

Jeg fandt derfor denne ovn i et Tamiya-sæt ude på "lageret". Et spørgsmål (som jeg tænker at Dan formentlig vil kunne svare på), er om en ovn som denne er nogenlunde autentisk i en bunker på den danske vestkyst i 1944?

(Naturligvis skal aftrækket/skorstenen føres ud gennem ydervæggen.)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Maj 04, 2019, 01:57:09 am
Nej, nej. de skulle være kuliltesikret. Når ovnen blev brugt, skulle der være en vågevagt og der var en meget streng straf, hvis vagten faldt i søvn (hele gruppen kunne dø, af kulilteforgiftning).


http://www.atlantikwall.info/aw/bilderologie/ofen.htm

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 04, 2019, 10:04:06 am
Hej Dan

Netop kulilten var også min "bekymring", for der er bestemt ingen sikring mod den, i den ovn som jeg har fundet frem; den er klart en frilufts-model.

Det er heldigvis nogen meget detaljerede tegninger, du har - om jeg så formår at producere noget der ligner, er jo en helt anden sag. Vi får at se.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Maj 05, 2019, 00:10:14 am
Ellers?

https://dolp-modellbau.de/BZ-3536-bunker-radiator-WT-80-k


https://dolp-modellbau.de/epages/f5906d89-f477-4571-940d-2403eb28083b.sf/en_US/?ObjectPath=/Shops/f5906d89-f477-4571-940d-2403eb28083b/Products/%22BZ%203538%22

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 07, 2019, 14:12:47 pm
Hej Dan

Jeg valgte den nemme løsning; jeg har bestilt en ovn og en "skorsten" hos DOLP. Dog først efter at jeg har gået og funderet over om - og i givet fald hvordan - jeg evt. kunne fabrikere den rigtige ovn....men det blev altså DOLP, der får lov at levere.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 14, 2019, 18:57:12 pm
.....og så kom dimserne fra Dolp, så nu kan der installeres varme i bunkeren. :D

Som det ses, så er de lavet af et - for mig - nyt hobbymateriale, nemlig metal (hvidblik, tin, eller...?). For ikke at dumme mig, hører jeg gerne om der kan/skal limes med CA-lim, og er der specielle forholdsregler i forhold til grunding/bemaling?

Mvh
Steen

PS: Hmmm - så kom jeg lige til at kigge ordentligt på forsiden af æskerne...."Zinn-figuren" står der højt og tydeligt. ;D :o
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 21, 2019, 20:51:24 pm
Så fandt jeg efter længere tids søgning noget ikke-elastisk gazebind og gazeplader. Jeg satser på at jeg med dem kan lave nogle fornuftige sløringsnet.

Pladerne har en rigtig god størrelse (ca. 20 x 30 cm. når de bliver foldet helt ud), og de er relativt nemme at trække/rykke i, så de får udseende som sløringsnet, således som jeg husker det fra mine år i det ildsprudende, kongelige danske forsvar. ;)

Sjovt - jeg kan pludselig genkalde mig, hvordan disse net lugtede når de lå i PMV-en :o
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Jan Klarbæk efter Maj 22, 2019, 10:52:00 am
.....og så kom dimserne fra Dolp, så nu kan der installeres varme i bunkeren. :D

Som det ses, så er de lavet af et - for mig - nyt hobbymateriale, nemlig metal (hvidblik, tin, eller...?). For ikke at dumme mig, hører jeg gerne om der kan/skal limes med CA-lim, og er der specielle forholdsregler i forhold til grunding/bemaling?


CA er fint at lime med - ville vaske delene af i sprit hvis der nu er et eller andet slip-middel i formen. Grunder kunne f.eks. være en auto-grunder på spray - men alm. grunder burde kunne gøre det.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 22, 2019, 15:19:49 pm
Hej Jan

Tak for at du deler din viden.  :)

Jeg tror at jeg vasker af i isopropylalkohol, som jeg alligevel har en flaske af.

Og så får delene "bare" et lag med min foretrukne primer/grunder; "Vallejo Grey Primer" (74.601).

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 25, 2019, 08:37:02 am
Jeg har gået og spekuleret over ydersiden af bunkeren; ud over at den jo dels skal males i camo-mønster og dels have sløringsnet over dele af den, så ligner selve overfladen ikke ret meget støbt beton.

Derfor har jeg besluttet at lave et forsøg på at frembringe en overflade, hvor man kan se aftryk af forskallingen. Til dette har jeg - via Bjørn - bestilt flg. hos Modellbaukonig: AK Interactive "Terrains Concrete".

Hvis der bliver noget til overs når bunkeren er beklædt, så kan det måske også med fordel bruges som øverste lag på den “tyskervej”, som jeg skal have lavet op til bunkeren.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Maj 29, 2019, 11:18:48 am
Hej Dan

Et spørgsmål, som jeg håber at du kan hjælpe med svaret på:

Som jeg har nævnt ovenfor, så pønser jeg jo på at få ydersiden til (i et vist omfang) at ligne aftryk af forskallingen. Til brug for dette har jeg fundet vedhæftede billede af Regelbau 622 v. Hirthals. Her kan man tydeligt se netop disse aftryk.

Mit spørgsmål går på hvad et ca.-mål på de planker der er brugt til forskallingen måtte være. Så vidt jeg kan tælle mig frem til, så har der været 12 planker oven på hinanden ved døren. Hvis man antager en døråbningen er omkr. 2,0 meter høj, så bør den enkelte planke være ca. 16 - 17 cm (i skala 1:35 = 0,4/0,5 cm).

Hvad angår længden af plankerne, så er det svært at se nogen samlinger, men ud fra det jeg mener at kunne ane, så skønner jeg at længden har været ca. 8 x højden = 130/135 cm ( skala 1:35 = 3,5 cm).

Jeg håber at du enten kan bekræfte de tal jeg har sjusset mig frem til, eller alternativt kan fortælle mig nogle mere korrekte tal.  :)

Mvh og på forhånd tak
Steen


PS: Aftrykkene af forskallingen på min bunker blive omvendt det der er i virkeligheden; jeg satser på at kunne lave smalle riller i det "Concrete" jeg lægger på. Samlingen vil derfor fremstå som en lille fordybning og ikke en "vulst" som på de rigtige bunkers.

PPS: Hmm - måske kunne jeg lave et lille "værktøj", så samlingerne af forskallingsbrædderne fremstår rigtigt - nemlig som smalle vulster i overfladen? ??? Hvis man nu tog et tyndt stykke Evergreen-plast....og midt i det skar en smal rille svarende til bredden af vulsten...og så kunne man måske lægge et tyndt lag "Concrete" på overfladen...og når man så fjerner skabelonen, så har man en rille svarende til originalen....??? Problemet bliver måske at jeg risikerer at ødelægge de riller jeg har lavet, når jeg flytter skabelonen....tænke - tænke - tænke....
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Maj 30, 2019, 00:57:55 am
Godt ramt. de var mellem 15 og 18cm. og blev genbrugt alle de gange man kunne, inden de gik i stykker. Husk de små brune pletter, (rød cirkel) som rustede ekstremt hurtigt. Det er der hvor armerningsjernene gik ud og  holdt forskallingen. Længden var forskellig. Men man brugte normalt en længde på 350/400cm. Somme tider længere, afhængigt af hvad men kunne skaffe.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juni 30, 2019, 20:25:19 pm
Jeg har arbejdet med det "Concrete", og min umiddelbare vurdering er at det ikke er helt nemt at arbejde med. :(

Det er - som det ses - ikke nemt at få påført det i et nogenlunde jævnt og pænt lag. Jeg bruger to spateler; en smal til at påføre det, og en noget bredere til at (forsøge at) udjævne det.

Nu har taget og to sider/vægge fået et tyndt/grimt lag, som får lov til at tørre minimum et døgn, og så må jeg forsøge mig frem med mere Concrete.

Har nogen gode/brugbare forslag til hvordan det kan lægges på, så det bliver pænt - så hører jeg gerne om det.

Mvh
Steen

PS: Jeg har i mellemtiden funderet over om en ganske lille "maler-rulle" (se nederste foto) måske kunne bruges til at planere concreten med....hmmmm....
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 01, 2019, 17:15:38 pm
Jeg tror sgi' at den rulle "does the trick"!! :D

Nu har top-fladen i hvert fald fået et lag "Concrete" mere, som jeg så efterfølgende har planeret med en våd rulle.

Nu skal denne flade have lov til at tørre (et døgns tid) og så ser vi på det.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 01, 2019, 17:53:07 pm
Hmmmmm - når jeg nu tænker over det, så minder dette "Concrete" faktisk ret meget om det LIP fugemasse som jeg tidligere har forsøgt mig med, som beton.

Concreten er blot en lille smule mere finkornet end LIP-en, men ellers minder de om hinanden.......bortset fra at LIP-en er TEMMELIGT meget billigere!!! ;D :D ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 02, 2019, 18:26:05 pm
Så har hele bunkeren fået en gang “Concrete”. Der skal lige lappes nogle helligdage, og så skal den pudses/have fjernet overskydende cement.

Næste skridt bliver at forsøge at lave ridser, som skal illudere samlinger i forskallingen. Det bliver måske ikke helt nemt, da concreten er både hård og "skrøbelig" på samme tid, så jeg øver mig nok på den mindste flade først.

Men alt i alt ser det faktisk ganske fornuftigt ud, og resultatet er blevet bedre end jeg troede, da jeg startede med at lægge det på.

Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 03, 2019, 18:34:34 pm
Den var den nemme del; nu skal der så ridses!

Blyantstreger, der senere skal ridses, så der - forhåbentligt - opstår en smal rille, som kan kan medvirke til at illudere forskalling fra da man støbte bunkeren.

Der er endnu to sider der skal streges op, men der er det sidst påførte "Concrete" endnu ikke så tørt at jeg kan strege på det.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 03, 2019, 21:03:35 pm
Der er blevet ridset - både vandret og lodret.

Måske skulle jeg ikke have tegnet streger med en blyant først, da jeg er i tvivl om hvordan jeg får dem væk. Men omvendt; havde jeg ikke tegnet dem, ville jeg have haft noget sværere ved at trække rillerne.

Måske kan jeg fjerne dem med et viskelæder, men omvendt er jeg bange for at viske større eller mindre dele af concreten af. ??? Hmmm - måske kan jeg få dem af med koldt vand....?
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Juli 04, 2019, 01:06:53 am
Husk at male bunkeren i camo farver, så behøver du heller ikke fjerne stregerne.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 04, 2019, 06:09:17 am
Det er rigtigt Dan! Det er løsningen. :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 04, 2019, 20:52:08 pm
Så er der lavet riller på alle fire ydersider. På taget undlod jeg at tegne med blyant bortset fra et par "styre-prikker". Jeg mangler kanter/hjørner for at være helt færdig, men det kræver mere end to hænder, så det må lige vente til jeg kan få lidt assistance. :D

Som Dan bemærkede igår, så skal bunkeren jo males - primært i "Dunkelgelb" og med "Grün" som mønster. I hvert en del af de tyske bunkers på vestkysten var malet sådan.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 05, 2019, 14:41:25 pm
Så blev MG42-eren gjort (næsten) kampklar. 8)

På anbefaling og skaffet af Bjørn, er “Nazi-saven” blevet monteret med et ammo-bælte fra GasPatchModels. Det er ikke 100% den rigtige kaliber/størrelse, men så tæt på som man kan komme, og som det ses, så passer det godt i ladeåbningen.

Patronerne er malet med Citadel’s “Skullcrusher Brass”, og selve bæltet har fået Vallejo 71.122 “Desert Tan”. Sandsynligvis giver jeg bæltet en mørkere farve, men nu får vi at se.

I den virkelige verden hænger ammobælter jo ikke bare sådan og dasker, men løber ud af ammoboksen, som står ved siden af MG-en. Jeg overvejer derfor om jeg skal arbejde lidt med en af dem; skære låget af - udhule boksen - lægge enden af bæltet derned - bygge et nyt (åbnet) låg ved hjælp tynde Evergreen-stykker. Hmmm.....måske - måske ikke.....  :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Juli 06, 2019, 01:24:46 am
Æhh, der var aldrig forskallingsbrædder på taget, det var pudset.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 06, 2019, 08:57:21 am
Hej Dan. Tak for info - og ja; hvis man tænker sig om, så var der naturligvis ikke forskalling på toppen!! Man kan jo ikke hælde cement i en kasse, der er lukket for oven. Dumme Steen :o :o ;D

Jeg har heldigvis lidt Concrete til overs, så jeg satser på at jeg kan nå at give taget et lag som kan skjule svipseren.

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Juli 07, 2019, 00:37:29 am
Det er nemmere at hælde lidt sand på. Bunkerne var for det meste dækket af sand og marehalm.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 07, 2019, 08:20:55 am
Det er også en mulighed. Jeg har faktisk en pose Chincilla-sand stående, som er indkøbt netop fordi det er meget fint, og jeg derfor har tænkt at det rent skalamæssigt vil passe fint i dioramaer. Måske er det nu at jeg skal finde den pose frem. :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter Juli 07, 2019, 11:41:56 am
Taget fik det sidste Concrete - det rakte lige. :)

Jeg tænker dog at jeg alligevel vil forsøge at lime noget (chincilla-)sand på taget til sidst, når bunkeren er placeret i dioramaet. Og måske man skulle forsøge også at placere et par totter marehalm deroppe, sådan som Dan nævner.

(Pludselig opdager jeg, at "nogen" har spadseret lidt oven på taget, inden cementen var helt tør! Det er præcis som det Dan viste med nogle fotos et par sider tidligere.  :o Jeg havde alle fem figurer i skarpt forhør, men ingen indrømmede at være synderen.  >:( Jeg har dog en rimelig klar fornemmelse af, hvem der er den skyldige! )
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 05, 2019, 20:46:15 pm
Nå, så er sommerferien overstået (hvilket bl.a. indeholdt 14 dage i Bretagne, hvor Utah Beach og St. Mere Eglise (Landsbyen hvor den amerikanske faldskærmssoldat John Steele landede på kirketårnet om natten til d. 6. juni - og han hænger der endnu!)blev besøgt), og der skal arbejdes videre med dioramaet.

Turen er kommet til "tysker-vejen" der leder frem til bunkeren: jeg har foreløbig fabrikeret 3 kasser som skal danne støberammen om de enkelte betonplader, som vejen var lavet af. Rammerne er lavet af "stir-sticks" fra kaffemaskinen på arbejde, og bunden er lavet af 4 mm flamingo. Når limen er tør, fyldes disse kasser op med "beton".
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 07, 2019, 21:14:41 pm
Så er der hældt gips ("Craft plaster"/hobbygips fra Panduro) i rammerne.

Gipsen skal naturligvis males i en betonvejs-farve, og sandsynligvis vil jeg også gøre overfladen mere ru, så den fremstår vejrbidt. Det må vi se på, når gipsen er størknet.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter August 09, 2019, 00:09:50 am
Husk betonen var max 1-1 1/2 år gammel i 1944, så vejrbidt?

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 10, 2019, 20:44:53 pm
Du har en pointe der, Dan. :)

Der kom lidt farve på (Vallejo. Model Air. 71.097 "Grey base".). Dur den som betonvejs-farve? Tjohh...sådan nogen lunde, men de skal nok have lidt drybrush i en lysere farve, og selve rammen skal males i en “træ-farve”.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 11, 2019, 11:22:47 am
Lidt drybrush med Vallejo Model Air 71.120 “USAF Medium Grey”.

Når pladerne/vejen er blevet monteret i dioramaet, vil jeg give dem både lidt pigment og lidt sand-pasta, så de ikke står helt så skarpt, og glider ind i omgivelserne.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Toldbod efter August 11, 2019, 11:34:00 am
Er de ikke meget mørke, eller er det billedet der snyder ?
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 11, 2019, 12:19:44 pm
Hej Henning

De er lysere end de ser ud til på billedet - de er nærmest skifergrå.

Men jeg har selv siddet og kigget på dem og er nok også ved at nå den konklusion, at de er mere asfaltgrå end de er betongrå, så de skal måske nok have en ny omgang maling. ???

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Toldbod efter August 11, 2019, 15:43:29 pm
Det lyder som en god beslutning.
Vallejo laver en Concrete https://acrylicosvallejo.com/en/producto/hobby/model-air-en/concrete-71131/
Den kan måske give en ide om farven.
Eller denne.
https://acrylicosvallejo.com/en/producto/hobby/damaged-concrete-barriers/
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 11, 2019, 17:42:56 pm
Så prøver vi “Tysker-vej ver. 2.0”!
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 11, 2019, 18:29:17 pm
Hej Henning.

Jeg brugte "Terrains Concrete" fra "AK Interactive" til beklædning af selve bunkeren, og den kunne sikkert bruges - men det sidste i bøtten gik til at lave taget på bunkeren korrekt.

Imidlertid havde jeg på et tidligere tidspunkt i processen (se evt. side 2 i denne tråd), forsøgt at beklæde bunkeren med LIP klinkefuge (farve “Manhattan”) - dog uden held. Nu har jeg så brugt netop denne klinkefuge til at fylde i “kasserne”, og resultatet ser faktisk lovende ud: den rigtige farve, og struktur som var det grov beton.

Nu skal det lige tørre i 12 timer, og så må vi se om resultatet lever op til forventningerne. 8)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Toldbod efter August 11, 2019, 19:16:49 pm
Det ser rigtig ud  ;D
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 17, 2019, 13:23:17 pm
Så blev det sidste af de fire elementer af "tyskervejen" lavet og skåret til. Nu er de så limet på plads på dioramapladen. Efterfølgende skal jeg have placeret klitterne, og smurt "sand" ud mellem vej og klitter. Desuden skal der placeres mere marehalm og div. andre små vækster i "sandet".

Også inde i bunkeren sker der lidt; der er monteret gulv, og kakkelovnen er ved at blive gjort klar (= limet sammen). Når limen der holder gulvet er tør, skal jeg have placeret radiomanden med hans bord og stol ovre i hjørnet, og de tre køjesenge skal monteres.....og lige pludselig går det stærkt.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 17, 2019, 13:56:59 pm
Hov - jeg glemte jo "hovedpersonen"!! :o
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 17, 2019, 15:40:08 pm
Et lille, hurtigt forsøg: kan lidt brun eller sort "Panel line accent color" fra Tamiya være en god ide i forhold til (mild) ældning. Og nej; det dur ikke.

Til gengæld tror jeg at jeg laver en lille, sort plet under RSO-en = oliedryp fra motoren.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 17, 2019, 17:57:39 pm
Så fik jeg fjernet låget og udhulet en af ammunitionskasserne - PYHA! :o

Nu skal jeg så "bare" have scratchet et nyt, åbent låg.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 18, 2019, 13:04:37 pm
Klitterne og vejen limet fast. Bunkeren blot sat løst ned, da den jo bl.a. skal males og have monteret "grisehaler", skorsten og sløringsnet samt div. indenfor.

Jeg har arbejdet med sand (Vallejo "Ground Texture. Grey Sand". 26.215), men løb desværre tør, så det sidste må vente til der kommer nye forsyninger.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 19, 2019, 18:35:18 pm
Ved hjælp af 0,13 mm “Evergreen”, et helt nyt blad i skalpellen og nogle få dråber CA-lim fik jeg lavet et låg til den åbne ammo-kasse.

Nu skal det lige trimmes lidt, og så males.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 25, 2019, 17:27:11 pm
Så er det ved at være tid, at bunkeren skal males.

Dan har i kraft af sin store viden, været behjælpelig i forhold til hvilke farver bunkeren var malet i, nemlig gul og grøn (= sand og marehalm).

Jeg vil derfor forsøge at mixe nogle farver, som kommer relativt tæt på de farver jeg har i dioramaet. Vi starter med den gule/sandfarvet: den består af Vallejo 71.121 “USAF Light Grey” som er den farve jeg har malet sandet/klitterne i (sandet på vestkysten er jo ikke gult, som vi måske går og tror - det er gråligt). Men for at være (rimelig) tro mod at tyskerne malede deres bunkers i gul og grøn, så blander jeg den grå med 71.025 “Dark Yellow” i forholdet 1/1. Denne farve bliver grundfarven, og oven på den skal der males camouflage-mønster i den nedenstående grønne.

I forhold til den grønne/marehalm, blander jeg Vallejo 71.092 “Medium olive” med 71.328 “Light Blue”, hvor den sidste er den farve jeg har malet marehalmen med. Blandingsforholdet er 4/1. Jeg vil evt. benytte en lidt lysere nuance (forhold 3/2) til taget.

NB: I virkeligheden er begge farver noget lysere, end de ser ud på billedet.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 25, 2019, 20:32:31 pm
Første lag maling på bunkeren; sand-gullig. Næste skridt bliver så at male det grønne mønster ovenpå.

Omkring selve camouflage-malingen, så tænker jeg at bunkeren nok bør maskes af, så overgangen mellem de to farver kommer til at stå relativt skarpt? Grunden er den, at man formentlig har malet den med pensler, og ikke med sprøjte-pistoler der i 1942/43.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 27, 2019, 17:33:24 pm
"Elefant-snot" påbegyndt. Nu skal jeg så bare finde den næste pakke så jeg kan komme videre med afmaskningen. Til sidst lægger jeg tilklippet madpapir på elefant-snottet, og så kan der ellers airbrushes med grøn. ;)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 27, 2019, 22:22:56 pm
*Gaaaab*! Nu orker jeg ikke mere i aften - det sidste må klares i morgen.

Det er som sådan ikke besværligt at klippe de masker ud, men det tager tid. ??? Forhåbentligt får jeg malet i morgen....
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 31, 2019, 16:20:08 pm
Ens arbejde tager altså megen god byggetid! >:(

Men nu er vi endelig så vidt, at der kan males grønt. Det bliver spændende, og da især om jeg kan få elefantsnottet til at slippe den ru overflade, når malejobbet er overstået :o
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter August 31, 2019, 19:48:44 pm
Jo, jo - det blev faktisk nogenlunde som jeg havde forventet. :D Det er muligt at camouflage-mønsteret ikke er helt autoriseret, men sådan kom det altså til at se ud, når jeg laver det. 8)

Nu skal jeg så lige gå det hele efter med en lille pensel, for at lappe helligdage, og have fjernet de sidste "nullermænd", hvor elefantsnottet sad for godt fast.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 01, 2019, 11:08:12 am
"Grisehaler" er næste punkt på to-do-listen.

23 stk. lavet af messing-kontorclips, der er bukket omkring en lille skruetrækker. Næste skridt er at lægge dem 2 - 3 timer i "Brunierungsmittel" fra Krick (varenummer 82001). Det skulle gerne gøre dem mørke.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 01, 2019, 13:28:36 pm
Så har bruneringsvæsken gjort sit arbejde; overfladen på "grisehalerne" er blevet kemisk påvirket, og har ændret farve/udseende, så den nu er mørk/stålagtig.

Jeg kunne have ladet dem ligge i væsken yderligere 1-2 timer, men så ville de ende med at blive sorte, hvilket ikke var hensigten.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 01, 2019, 15:08:49 pm
En prøvemontage af grisehalerne. :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 04, 2019, 07:03:55 am
Varmeovn og skorsten samlet og klargjort til grunding/maling. Lugerne foran på ovnen monteres først senere.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 14, 2019, 09:43:50 am
Efter lidt problemer med monteringen/limningen, skulle ovnen være nogenlunde færdig.

Den har fået en wash oven på malingen, og skorstenen er ligeledes blevet malet og monteret oven på bunkeren.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 15, 2019, 18:05:09 pm
Så er der indlagt varme. ;D
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter September 16, 2019, 00:46:12 am
Huske pejsesæt, spand med koks, kul, eller tørv ;D

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 16, 2019, 06:10:58 am
Hej Dan.

Det er klart; der skal være noget at fyre med! :D

Er du evt. leveringsdygtig i lidt fotodokumentation af, hvordan det evt. kunne se ud?

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 16, 2019, 20:26:30 pm
De fire menige har hanket op i ammo-kasserne, og den noget nidkære sekondløjtnant "puster" sig op.  ;D (Jeg håber at Dan bemærker de autentiske reb-håndtag?)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 17, 2019, 06:32:01 am
“Strandhytten” bliver mere og mere møbleret.

Som jeg ser det, så mangler der indvendigt flg.; MG-en skal monteres, radioen skal placeres på bordet, riffelstativet skal fyldes med rifler og sættes op mod bagvæggen, der skal laves en kul-/tørvekasse og en knage over riffelstativet til hjelme. Mangler jeg mere.....hmmm.....?? ::)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Martin_S_T efter September 17, 2019, 07:03:19 am
. Mangler jeg mere.....hmmm.....?? ::)

En flaske snaps under madrassen?  ;D

/Martin
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 17, 2019, 09:39:34 am
Det var DET jeg manglede! Tak for ideen, Martin. ;D Jeg ser om jeg kan finde ud af noget . ;)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Martin_S_T efter September 17, 2019, 20:35:57 pm
Du har sikkert selv fundet dette billede, men hvis ikke så ..... ;)

Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 17, 2019, 20:44:59 pm
Hej Martin.

Jeps, det er 100% mandehørm!  :D 8)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 17, 2019, 20:46:37 pm
MG-en på plads med ekstra ammo-boks.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 20, 2019, 17:54:49 pm
Bunkeren monteret i landskabet, og sandet er "føget" tæt ind til bygningen. Der skal nok mere sand på, men nu er vi igang. Der skal også sættes noget mere marehalm, og div. andre planter i landskabet.

Nuance/farve-forskellene i sandet skyldes at det "nye" sand stadig er vådt, og er taget direkte ud af dåsen. Når sandet er gennemtørt, skal det males med Vallejo "Sand (Ivory)" 71.075/RAL 1001, så det får den samme grålige farve, som ses på klitten til venstre.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 21, 2019, 15:57:26 pm
En hurtig prøve-opstilling, nu hvor jeg langsomt nærmer mig afslutningen. :)

Hmm - jeg kan se nu, at jeg da skal have lagt et lag "støv" oven på de ting, der ligger på ladet, da der næppe er nogen tvivl om, at de et blevet støvede ved kørslen gennem landskabet. :o Så frem med Vallejo "Desert Wash" 76.522......og nu hvor jeg er i gang med den, så bør jeg nok også give taget af bunkeren lidt af det.

(Man kan næsten høre de fire menige Fritz-er tænke "Idiot!" om løjtnanten. ;) 8))
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 23, 2019, 19:31:30 pm
Brændekassen er “sømmet” sammen, og skal lige have lidt brun/sort wash. Næste skridt bliver at få lavet/fundet noget, der kan ligne f.eks tørv.

Hmmm - måske kunne man save små firkanter ud af et stykke masonit, som raspes lidt med en fil. Mon ikke det kan komme til at ligne tørvestykker. ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter September 24, 2019, 02:24:36 am
Skulle lige til at foreslå det som tørv ;D

Har lige et skilt jeg skal have fundet, til væggen bag ovnen. Det er en brugsanvisning til ovnen.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 24, 2019, 08:56:01 am
Hej Dan

Herligt, at jeg ikke har skudt helt ved siden af, i forhold til hvad der kunne være tørv. 8)

Og kan du finde det skilt med brugsanvisning på ovnen, så vil jeg se om jeg kan få det "listet" op på væggen bagved den.  :)

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 24, 2019, 17:26:10 pm
Lige tilbage fra højmosen, hvor jeg har skåret lidt tørv til ovnen. ::)

Seriøst; jeg prøver lige om ikke masonit-stykkerne skal have lidt wash, for jeg tror nok at tørv var lidt mørkere end disse. Bortset fra det, så er de ikke helt “skeløjede” i forhold til at illudere tørvestykker, synes jeg. :)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 24, 2019, 17:33:31 pm
Fra venstre mod højre: ingen wash - Tamiya “Panel Line Accent Color” (Brown) - Tamiya “Panel Line Accent Color” (Black).

Jeg vil mene at den brune er tættest på virkeligheden, så den bliver det.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Toldbod efter September 24, 2019, 17:44:41 pm
Absolut den brune, måske en anelse mørkere, men ikke meget.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 24, 2019, 18:06:33 pm
Så kom der samling på briketterne: de er limet fast (hvilket er ret svært, da de er temmelige “fluffy”) og de har fået en blanding af brun med lidt sort.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Martin_S_T efter September 24, 2019, 20:16:18 pm
De er lige til "kakkelovnen"..... altså på den gode måde. ;)

Mvh

Martin
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 25, 2019, 10:31:24 am
Det er ved at være tid at tænke på sløringsnet til bunkeren. Jeg tænker ikke at den skal dækkes helt, men omkring døren og ovre i højre side, kunne der godt sættes/hænges noget net op.

I dag er nettene jo af kunststof, men i "gamle dage" (dengang der var SOLDATER til! ;D) var nettene lavet af naturmaterialer, og vi brugte lange stænger og træpløkker til at holde dem oppe, og fæstnet til jorden. Mon ikke tyskerne har brugt nogenlunde samme metode, så med mindre det skulle vise sig at være helt tosset, så er det nok den metode, jeg vel benytte.

Som nævnt tidligere i denne tråd, så har jeg skaffet noget ikke-elastisk gazebind, som vil kunne anvendes som net. Dog skal det farves, og til det er der flere metoder, men umiddelbart tænker jeg, at jeg vil forsøge med at dyppe gazen i (stærk) the. Efterfølgende skal der så fastgøres div. strimler til nettet.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Martin_S_T efter September 25, 2019, 18:39:57 pm
Hej Steen

Du har nok ret i det med nettet. (Se link).

http://ww2colorfarbe.blogspot.com/2016/11/german-camo-nets-in-africa.html (http://ww2colorfarbe.blogspot.com/2016/11/german-camo-nets-in-africa.html)

Har selv forsøgt mig med gaze til 1:35. Dengang syntes jeg det var for tæt, så jeg fjernede hver 2. tråd. Det var så ikke den bedste ide som jeg har fået. De tilbageblevne tråde blev meget løse og nettet lignede mere en bunke løse tråde. ;)

MVH
Martin
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter September 26, 2019, 01:49:10 am
Ud over stofnet, så blev plastik skam også anvendt til cammo net. Basis net var stormasket hønsenet.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944
Indlæg af: SteenB efter September 26, 2019, 06:17:58 am
Hmmmm - det kan godt gå hen og blive en udfordring. 8)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 26, 2019, 19:04:55 pm
Overspringshandling = jeg vil arbejde lidt mere med bevoksningen udenfor, og imens vil jeg tænke kreative tanker om sløringsnet. ::)

(Og lige et hurtigt foto af brænde-/tørvekurven på sin plads ved ovnen.)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 26, 2019, 19:52:14 pm
Alle planter (på nær ca. 1/2 af de nærmeste, og her ses tydeligt "Før/efter") har fået et par lag med Vallejo 71.328 (Light Blue), for at gøre dem mere marehalms-agtige.

Jeg er ikke helt tilfreds med de mere brunlige.  ??? Men jeg tror dog at jeg er nødt til at bruge nogen af disse - i begrænset omfang - for at sikre en vis variation i indtrykket af planterne.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 26, 2019, 20:57:38 pm
Præcis 116 ekstra totter marehalm er blevet sat!! :o

Når man lige kigger, så ser det egentlig ikke ud af så meget - og især ikke hvis man sammenligner med den ægte natur. Men hvis man ser på billederne af de noget mere bare klitter på side 4 i denne tråd, så er forskellen meget tydelig ;)

I øvrigt har jeg tænkt om jeg kan fabrikere nogle små, vindblæste fyrretræer. ??? Så hvis nogen har ideer til, hvordan det kan gøres, så hører jeg - som altid - gerne om ideer og evt. erfaringer. :)

Nå - så er det slut med overspringshandlinger, og tid at kigge nærmere på de camonet.....de laver jo ikke sig selv! 8)

(Hov - jeg kom lige i tanker om, at jeg da helt glemte at male og bruge Noch 07024, som ellers lå klar! :o Nå det må jeg lige få gjort noget ved.)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 26, 2019, 21:25:51 pm
Trin 1: Gazestykket er blevet hevet og trukket i.

Og hvis ikke min hukommelse spiller mig et puds, så er det ikke så langt fra, hvordan jeg husker at sløringsnettene så ud i min tid i Forsvaret - nemlig "pjuskede" og med ujævne huller.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 26, 2019, 21:59:26 pm
Efter ca. 15 minutter i varm the, er dette resultatet.

Farven er sådan lidt khaki/mellem-beige, hvilket ikke er helt ved siden af, men dog alligevel nok lige lys nok. Nu venter jeg lige og ser, hvordan farven er, når nettet er blevet tørt.

PS: Det er vigtigt at bruge Twinings Earl Grey, og at theen er præcis 89 grader, når man dypper gazen!!! ;) ::) :P ;D
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 27, 2019, 07:03:26 am
Et hurtigttjek her til morgen viste - som forventet - at farven på camo-nettet bestemt ikke er blevet mørkere efter at det er tørret.

Der er næppe nogen vej uden om at det skal have en grundfarvemaling med airbrushen. Når det så er klaret, påtænker jeg at lime små stykker (delvist opflosset) "rebstykker" på nettet - og så slutte af med nogle airbrushstreger i samme grønne farve som på bunkeren.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 27, 2019, 18:27:30 pm
Kan man se forskel i farven på disse billeder, og på dem ovenfor?

Jeg håber det, for nu har nettet blevet airbrushet på begge sider med Vallejo 71.122 “Desert Tan 686”.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 27, 2019, 18:31:02 pm
Og mens jeg alligevel havde gang Iwata-en, så fik alle planterne/blomsterne på den Noch 07024 en omgang med Vallejo 71.328 “Light Blue”, så de minder om de øvrige “Marehalm” i klitterne.....forhåbentlig. ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 27, 2019, 19:49:47 pm
- og så blev de 42 ekstra stk. “plantet”. :)

På billederne står farverne noget skarpere, og mere grønt end de er i virkeligheden. Måske skyldes det lyset i forbindelse med fotograferingen. ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 29, 2019, 17:36:04 pm
Arbejdet med camo-/sløringsnettene skrider fremad.

Når jeg er færdig med at lime snore på (jeg har brugt almindelig hvid PVA-lim), så får det hele et nyt lag Vallejo 71.122 “Desert Tan”. Til slut vil jeg lave enkelte grønne mønstre/streger med Vallejo 71.092 “Medium Olive”.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter September 30, 2019, 18:45:23 pm
De sidste snore er limet på, der er malet en gang mere med brun (: Vallejo 71.122 “Desert Tan 686”), og til sidst er der malet nogle grønne striber (: Vallejo 71.092 "Medium Olive"). Og det bliver nok det. Der skal naturligvis laves et net mere, men nu ved jeg hvordan jeg gør det. 8)

(Efterfølgende: Når jeg kigger på det foto af gammelt sløringsnet, som jeg selv har lagt ind på forrige side, kan jeg godt se at der ligesom mangler noget. :o Jeg overvejer derfor, om jeg skulle lave nogle smalle strimler at gaze, som jeg limer på også. ???)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 06, 2019, 14:57:47 pm
Mens jeg tager mig sammen til at gøre det næste slørings-net færdigt, er jeg gået i gang med dioramaets forventelig sidste figur - nemlig ham “tisse-trolden” her. 8) ::)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 06, 2019, 18:08:51 pm
Et par Jerrycans (vand) er blevet placeret under det nys ophængte portræt af den lille korporal.  ::)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 07, 2019, 06:20:36 am
Lige for at afprøve den der sort/hvid-effekt.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: Toldbod efter Oktober 07, 2019, 07:40:42 am
Et par Jerrycans (vand) er blevet placeret under det nys ophængte portræt af den lille korporal.  ::)

Hmm mangler der ikke en kost og en spand til alt det sand de slæber ind  ::)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 08, 2019, 19:53:36 pm
Ikke i mål, men godt igang med sidste mand.

(He he - ser først nu, hvor jeg "kommer tæt på", at han ligner Ronald Reagan!!!)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: Martin_S_T efter Oktober 08, 2019, 20:55:30 pm
Ikke i mål, men godt igang med sidste mand.

(He he - ser først nu, hvor jeg "kommer tæt på", at han ligner Ronald Reagan!!!)

Det er sgu da Ronald! .... og hans lille ven.  8)
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 09, 2019, 21:05:47 pm
Jeg påtænker at benytte et antal stålhjelme, hvor min første tanke var at de skulle hænge på nogle knager på den ene væg - over riffelstativet.

Efterfølgende er jeg kommet til at tænke på, om det ikke er mere autentisk, hvis de hænger ved hver enkelt seng. :o Er der nogen her der tør give et bud på, hvor/hvordan bunker-mandskabet opbevarede deres hjelme, når de ikke var i brug?

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: Dan Mouritzsen efter Oktober 09, 2019, 23:36:34 pm
Ovenpå, eller ovenover riffelstativet.

Dan
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 10, 2019, 07:55:03 am
Hej Dan

Som altid; tak for input.  :D Og som jeg skriver ovenfor, så var min umiddelbare tanke netop også at de skulle hænge over riflerne. Efterfølgende har jeg tænkt en del over det, og jeg er "kommet på bedre tanker"; nemlig at de bør hænge enten på eller tæt ved sengene.

Grunden til dette er følgende: Når/hvis der er alarmering, så vil der hurtigt opstå forvirring og "kø" ved riffelstativet, hvis alle mand både skal have rifler og hjelme samme sted. Og så tænkte jeg tilbage til min egen tid i det ildspyende, kongelige danske forsvar: der hang vores basis (OG geværer) for enden af hver enkelt seng, når vi var i forhøjet beredskab, og hjelmen lå på sin plads over hver mands eget skab.

Så ud fra ovenstående tanker og erindringer, så hælder jeg nok mest til at hjelmene - gerne sammen med basis (= remme, gasmasker, spader m.m.) hænger på/ved sengene.  :) Måske man skulle forsøge sig med at lave et antal basis/remtøj - f.eks. af tynde strimler afmaskningstape.....?? ???

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 23, 2019, 21:03:14 pm
Efter en lidt længere, ufrivillig byggepause er jeg så småt begyndt igen; foreløbig er 9 hjelme (som flinke modelbygger-kolleger herfra har hjulpet mig med. Tak for det!!!), blevet malet.
Nu skal jeg så lige finde ud af, hvordan jeg placerer/hænger hjelmene inde i bunkeren.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Juni 23, 2020, 12:32:58 pm
ENDELIG!!!  ;D

I dag ankom de længe ventede buske, som jeg for laaaaaaaang tid siden bestilte i Italien. :) (Hmmm - måske jeg lige skulle Corona-teste dem? 8) ::))

Spøg til side; jeg påtænker at bruge en del af disse buske som beplantning i klitterne, sammen med “marhalmen”. Jeg forestiller mig at de kan gøre det ud for gyvel og andre lave buske.

Plastikposen med lidt ekstra i har jeg ikke umiddelbart brug for, og den er vist også bare en lille bonus fra firmaet, da det ikke er noget jeg har bestilt. ???
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 13, 2020, 08:51:02 am
Så “genstarter” jeg arbejdet med Hanstholm-bunkeren. :D

I første omgang vil jeg arbejde med sløringsnettene; der skal laves i hvert fald et net mere, og jeg skal have fundet en måde, som kan fæstne dem i klitterne. Mine umiddelbare tanker omkring dette går i retning af træpæle, reb og pløkker. Jeg har lavet “løbe-striber” fra grisehalerne, som dog kun vil kunne ses i begrænset omfang.


Hmm - jeg kan se at jeg skal have lagt noget mere “sand” på langs forsiden af bunkeren.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 13, 2020, 14:15:24 pm
He he - så meget for min påstand om, at camo-nettene var det første jeg ville give mig i kast med ;)

Som det ses, valgte jeg i stedet at lime figurerne fast - inklusiv “Ronald Regan” (= forklaringen på dette navn kan ses lidt tidligere i tråden ::)) - som jo har et lille ærinde, han skal have klaret omme på siden af bunkeren. ;D

Mere seriøst, så blev jeg enig med mig selv om at det nok var bedst at montere figurerne først, da dette ellers kunne blive ret svært, efter at camo-nettene er hængt op.

Og så fik jeg også lige markeret ved indgangen, at denne bunkertype er en såkaldt “Staendig” (jeg mangler umlaut på mit IPad-tastatur :(), som derfor skulle kunne tåle temmelig kraftig beskydning.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 14, 2020, 11:00:35 am
Der skal da lamper op i bunkeren, og hvordan kan de så laves?

Man kan f.eks. tage et par sikringer (16 Amp. ;)), som knækkes på midten. Derefter fjerner man indholdet/porcelænet fra enderne, og efter en gang maling samt montering af en ledning, skulle man gerne stå med et par lamper....håber jeg.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 14, 2020, 15:36:05 pm
“Hatte-hylden” er færdiggjort og kan hænges op. Jeg KUNNE påstå, at alle hjelme har fået lavet en inderhjelm samt monteret hagerem, som de hænger i over en lille knage......men så ville jeg lyve. ::)

I al sin enkelthed er det et stykke balsatræ der har fået lidt brun panel-liner, og efterfølgende er hjelmene limet fast med CA-lim.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 14, 2020, 22:03:26 pm
Hattehylden er på plads i “entreen”. Og så er jeg ellers igang med at gennemstøve mine tyske sæt, da jeg mangler karabiner til stativet; jeg kan umiddelbart kun finde 2, og jeg tænker at der skal være 7-8 stk.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 16, 2020, 19:36:15 pm
Der er kommet lidt mere inventar i “the man-Cave”.

De træstykker der ligger i forgrunden skulle gerne ende med at blive et langbord til mandskabet. Udover bordet, skal der også laves to bænke.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 18, 2020, 12:45:04 pm
Radiomanden på plads, bordet godt på vej, og bænkene påbegyndt.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: Thomas M G efter Oktober 18, 2020, 13:08:49 pm
Det ser super godt ud Steen :)

Ham Ronald Reagan lever godt nok livet farligt med mindre han drømmer om en billet til Østfronten, men han giver et godt humoristisk strejf til dioramaet.

VH - Thomas   
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 18, 2020, 15:06:00 pm
Hej Thomas.

Jeps - du har ret; jeg tænker også at han må være typen der kan lide lidt spænding. :D

Og ja, han er netop tænkt som et lidt muntert indslag i noget der ellers kan være lidt dystert. Min tanke er at han skal forestille føreren af RSO-en, der efter at have parkeret køretøjet smutter rundt om hjørnet for at “knække en stråle”!  ;D

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 20, 2020, 18:21:17 pm
En lille pause, som Gerhard benytter til at kigge lidt i “Signal”.

Bord og bænke skal lige finpudses, inden jeg limer dem fast til gulvet.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 24, 2020, 17:46:35 pm
Arbejdet med “forhaven” nærmer sig sin færdiggørelse; der resterer kun enkelte ting i småtingsafdelingen.

Så nu skal jeg blot(! ::)) se at få klaret de sidste ting indendørs.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 27, 2020, 11:11:34 am
Lidt mere sløringsnet ved indgangen, og så lige en prøve i sort/hvid.
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 27, 2020, 17:28:31 pm
Tjah, så er jeg nok ved at være der, hvor jeg kan erklære dette byg/diorama for afsluttet! :D

De sidste småting er monteret indendørs - bl.a. er der sat lamper op.

Hmmm......og hvad skal man så gå igang med? ;) En russisk Aerosan i et lille snediorama/-vignette, eller en SE5, eller Porco Rosso’s flyvebåd, eller noget helt fjerde?? Sikkert er, at jeg lige holder en lille pause fra de større dioramaer efter at have lavet/færdiggjort 3 stk. indenfor kort tid. :o

Mvh
Steen
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: Thomas M G efter Oktober 28, 2020, 14:35:06 pm
Stort tillykke med endnu et yderst vellykket diorama.

VH - Thomas
Titel: Sv: Dansk vestkyst 1944 (Nu med RSO!)
Indlæg af: SteenB efter Oktober 28, 2020, 16:47:59 pm
Hej Thomas.

Tak for de pæne ord. :) Det tog lang tid, men endte med at blive indsatsen værd.

Nu laver jeg noget nemt, inden jeg kaster over det næste diorama, som bliver.....hmmm - ja, nu må vi se. ;)

Mvh
Steen