Danske Modelbyggere Forum

 • Juni 02, 2023, 06:31:42 am
 • Velkommen, Gæst
log ind eller registrér.

Log ind med brugernavn, kodeord og sessionslængde
Avanceret søgning  

Nyheder:

Forfatter Emne: Fotografering af skalamodeller  (Læst 25004 gange)

Ole Tønnesen

 • Garvet modelbygger
 • ****
 • Indlæg: 355
Fotografering af skalamodeller
« Dato: April 11, 2014, 22:53:01 pm »

Jeg har som nævnt  andet sted, problemer med at få ordentlige billeder med hjem fra modeludstillinger.
Hvert enkelt billede skal efterbehandles for at få detaljer og farver frem i de alt for dunkle billeder.
Jeg gør så det at jeg justerer lysstyrken op i mellemtonerne. Det gør jeg i Microsoft Office Picture Manager som jeg har fundet hurtigere og nemmere at bruge end mit Corell Draw billedbehandlingsprogram.

Mit kamera er et Nikon D300 med tilhørende ekstern Speedlite flash. Til flashen har jeg eksperimenteret med forskellige former for diffusere, bl.a. plasthætten Omni-Bounce, man ser de fleste bruge. Senest har jeg konstrueret "Flash bender", hvor flashen vendes mod loftet og reflektoren kaster lyset mod emnet. Denne brugte jeg til Østjysk Open uden stor succes.

Jeg har nu gennemset mine billeder fra Østjysk Open april 20012 og sammenlignet dem med billederne fra Moson 2012 taget et par uger efter, med samme udstyr og samme kamera indstillinger. Jeg er fuldt tilfreds med mine billeder fra Moson, men dem jeg tog i Randers havde samme problem som dem jeg tog i søndags, så at de generelle lysforhold har stor indflydelse, kan jeg godt se. Jeg har de samme problemer andre steder, hvor naturligt lys er en mangelvare, bl.a. til C4 i Malmø.
Problemet er at få blitzlyset til at række længere bagud, dybdeskarphed så god som mulig (Jeg vælger blænde 9, når jeg holder kameraet uden støtte). Men der må også være noget jeg overser i kameraets indstillinger.

De billeder jeg havde med hjem fra Heiden forleden, var dels tage med Nikon D300 og dels med mit Panasonic Lumix DMC-TZ20 med indbygget blitz. Panasonic billederne kunne bruges som de var, Nikon billederne skulle næsten alle efterbehandles!

Hvorfor skal det være så kompliceret, når man kan tage sin smart-phone og tage et veloplyst skarpt billede uden alt det ekstraudstyr? Det kan så ikke tåle at blive forstørret, det ved jeg godt, men den teknologi som i dag indgår i smart-phones kamera, må da være brugt i nogle af de nye kameraer  i dag?

Jeg har fået fortalt at en I phone kan tage tre billeder med tre forskellige belysninger i et splitsekund og sammenstykke dem til et billlede, hvor både lys og skygge har den rette belysning. I kameraer hedder det vist HDR, men så vidt jeg kan finde frem til er det en besværlig indstilling af komme frem til. Er der nogen som har erfaring i det?

Jeg håber der kan komme en god erfaringsudveksling ud af dette.

Mvh Ole
« Senest Redigeret: April 11, 2014, 22:58:10 pm af Ole Tønnesen »
Logget
Plastic modelling is the new Black

ohc2008

 • Garvet modelbygger
 • ****
 • Indlæg: 324
 • 2730 Herlev
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #1 Dato: April 12, 2014, 06:05:15 am »

Ole Tønnesen: "Mit kamera er et Nikon D300 med tilhørende ekstern Speedlite flash. Til flashen har jeg eksperimenteret med forskellige former for diffusere, bl.a. plasthætten Omni-Bounce, man ser de fleste bruge. Senest har jeg konstrueret "Flash bender", hvor flashen vendes mod loftet og reflektoren kaster lyset mod emnet. Denne brugte jeg til Østjysk Open uden stor succes..."

hej Ole!

Efter min opfattelse kunne det være brugen af blitz,der er årsag til de problemer, du nævner. Mine billeder blev meget bedre, da jeg ophørte med at bruge blitz. Nu bruger jeg konsekvent stativ til fotografering (næroptagelser) af skalamodeller. Det betragter jeg som årsag til, at jeg sjældent bruger PC-programmet (Picasa) til billed-korrektion.

Kameraet kører derfor altid på "automatisk". Eneste form for "indstilling" består i at trykke udløserknappen halvt ned, indtil de "grønne firkanter" optræder på skærmen. Det sker ikke altid første gang. Kameraets/stativets position og/eller zoom skal som regel ændres en smule. Få centimeter er nok. Derefter optages billedet altid ved brug af selvudløser, idet kameraets eksponeringstid uden blitz altid er ret lang - for eksempel 1/5 sekund.

Jeg har et Nikon Coolpix P 510 (spejlrefleks-typen) med klapbar skærm. Denne "søger" er næsten uundværlig ved brug af stativ til næroptagelser. Mit P 510 var et impulskøb til 2.500,- kr., da det er med fast optik. En fotokyndig, jeg har konsulteret, var positivt overrasket over kameraets menu- og indstillingsmuligheder, men den udskiftelige optik må man altså undvære til de penge.

Fit before glue
Ove

Tilføjelse: Folk, der interesserer sig for (og fotograferer) insekter og andre smådyr, botanik, frimærker etc., anvender en såkaldt ringblitz som vist på billedet. Den giver sikkerhed for optimal fordeling af blitzlyset. Jeg er ikke klar over om en ringblitz er egnet til fotografering af skalamodeller - en fotokyndig må kunne svare på det.
En ringblitz kan anskaffes for ca. 1000,- kr. Se: http://splashurl.com/or3zefn
« Senest Redigeret: April 12, 2014, 07:22:20 am af ohc2008 »
Logget

Lars R.

 • Bygger som en pro
 • *****
 • Indlæg: 1.023
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #2 Dato: April 12, 2014, 08:51:59 am »

Hejsa.

Mine resultater med at tage fotos til udstillinger, og hjemme på byggebordet er meget blandet.
Lysforhold er her som i alle fotosituationer altafgørende. Vælg den største blænde (mindste f/tal) hvor du syntes dybdeskarpheden er bedst for det motiv du nu tager og lad kameraet styre lukketid og isoværdi - det har jeg mest succes med.
Skal du køre med livrem og seler så kør fuld auto, kameraet er mange gange rigtig god til at styre et fornuftigt output - det er ingen skam at køre auto, efter min mening.
Derudover sætter jeg altid kameraets hvidbalance manuelt og tager nogle prøveskud i det lokale man nu er i for at få det bedste resultalt.

Det er heller ingen skam at efterbehandle sine billeder, det er til tider tidskrævende, men oftest nødvendigt hvis du vil have dine fotos rigtig lækre.
Skyder du i RAW er der mange muligheder for at rette fejl og foretage justeringer meget bedre og nemmere end hvis du ikke gør.

Her er en fin side der forklarer forholdene eksponering/blænde ret nemt: http://www.thephotographer.dk/Teknik/Kamerateknik/Blaende.htm
Lidt om hvidbalance: http://www.ttf.dk/Dansk/Foto/ONLINE_FOTOSKOLE/Hvidbalance.aspx

HDR, High dynamic range er en teknik du kan mestre rimeligt nemt, det kræver typisk 3 billeder med forskellig eksponering og noget software til at samle billederne (vi taler her ikke om smartphones) fx Photomatix, Canon dpp, photoshop og mange andre.

Eftersom der er tale om flere billeder der skal lægges sammen, giver det sig selv at motiver med bevægelse ikke egner sig og det er (oftest) et must at bruge stativ.

På mit Canon Eos50D kan jeg stille kameraet til at tage billeder med forskellig eksponering ved at indstille rangen for den og stille kameraet til serie skud og så blot holde knappen nede, kameraet tager så tre fotos med forskellige eksponeringer man kan arbejde videre med.

Jeg har lavet rigtig mange HDR billeder og det er en fed effekt, man kan virkelig på fantastiske fotos ud af det, MEN det er virkelig en dans på en knivsæg forstået på den måde at det er supernemt at få dårlige billeder ud af det hvis man ikke passer på med justeringerne i editeringsfasen.
HDR er super til fx flotte landskabsbilleder hvor man vil have noget mere dynamik i farverne, men det kan blive for meget og mange billeder man finder er, efter min ydmyge smag, alt for voldsomme. Men det er jo en smagssag.

Søg hos vores bedste ven (Google) og du vil finde rigtig mange gode guides til HDR.

Det er et mega stort emne og der er skrevet tykke bøger om fotografering men min erfaring er learning by failing og boy hvor har jeg failet mange gange og derfor er jeg glad for at memorykortet blot kan slettes og fyldes igen uden store omkostninger :-D.

P.s. Jeg mener ikke et Nikon Coolpix P 510 er et spejlrefleks kamera men et kompakt. Ret mig hvis jeg tager fejl.

/Lars

Logget
Besøg min blog på 135scale.blogspot.dk/

ohc2008

 • Garvet modelbygger
 • ****
 • Indlæg: 324
 • 2730 Herlev
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #3 Dato: April 12, 2014, 10:50:50 am »


Til højre ses "gamle Ole", et Nikon Coolpix 995, der blev anskaffet i 2003 (så vidt jeg husker). Coolpix P 510, som er omtalt ovenfor, ses til venstre.

hej Lars R.!

Tak for tips og links. Jeg kan ikke lige afgøre om P 510'eren er et spejlrefleks-kamera eller ikke - 995'eren er al fald ikke. Begge modeller har vist ikke været nogen salgsucces for Nikon. Den store skærm på P 510, der ses delvist, kan klappes ud, hvilket er en stor fordel ved næroptagelser.

Fit before glue
Ove
« Senest Redigeret: April 14, 2014, 12:09:36 pm af ohc2008 »
Logget

Ole Tønnesen

 • Garvet modelbygger
 • ****
 • Indlæg: 355
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #4 Dato: April 12, 2014, 11:00:29 am »

Lige hvad jeg havde håbet på, tak til Ove og Lars. Jeg håber vi får delt en masse FOTO erfaring i denne tråd!

Ove, tak for linket til den forholdsvis billige ringblitz.  Jeg har en tilsvarende som LED ringlys, men rækkevidden på den er begrænset, her er blitzen nok bedre.
Jeg bruger også stativ når jeg fotograferer herhjemme på stuebordet med dagslyset som lyskilde og her har jeg ingen problemer. Jeg bruger fjernbetjening til udløser, blænde 22 for optimal dybdeskarphed og hvide papstykker til at kaste dagslyset ind i skyggeområder, så det er jeg rimeligt tilfreds med, men det har man jo ikke med, når man er til udstillinger og gerne vil have gode billeder med hjem.
Coolpix 995 har jeg også liggende, en lille juvel. Jeg bruger den stadig ind imellem, med ringlys, når jeg skal bruge macrobilleder.

Lars, tak for dine råd. Jeg har altid brugt automatisk hvidbalance, det er nok en fejl og udtryk for dovenskab at jeg ikke har eksperimenteret med det. RAW brugte jeg lidt i starten, men gik fra det igen, for ikke at skulle konvertere, hver gang billederne skulle deles med andre.

Jeg er også kommet til det resultat at det er blitzlyset der halter.
Prøv at sammenligne disse to billeder, det første taget i Randers 2010 og det andet i Moson kort efter, med samme udstyr.


I Moson er der indfald af dagslys fra store ovenlysvinduer. Det er ikke mange steder det er tilfældet og de fleste steder må man forlade sig på blitzen. Og det er her den halter for mig.

Men lad os få nogle flere gode råd, tak.

Mvh
Ole
« Senest Redigeret: April 12, 2014, 11:04:46 am af Ole Tønnesen »
Logget
Plastic modelling is the new Black

Lars R.

 • Bygger som en pro
 • *****
 • Indlæg: 1.023
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #5 Dato: April 12, 2014, 11:22:33 am »

Hej drenge, ja det er en super tråd at starte, hvor man virkelig kan lære af hinandens erfaringer.

Ole jeg syntes du er for hård ved dig selv når du skriver du er doven fordi du ikke har leget med hvidbalancen ;-) auto er langt hen ad vejen fint men jeg har erfaret at ofte så er lysmåleren i selv de dyreste kameraer nemme at forvirre så hvidbalancen bliver off. Jeg kunne mistænke dit kamera for lige netop det på de øverste billede du har lagt op, der er en stor lys flade (dugen) som måske snyder kameraet til at tro der er mere lys end der er og dermed gør der aktuelle motiv mørkere.

Skal man være rigtig nørdet (læs, mere sikker på godt resultat) så er et gråkort her en mulighed....

/ Lars
Logget
Besøg min blog på 135scale.blogspot.dk/

Jens

 • Administrator
 • Bygger som en pro
 • *****
 • Indlæg: 5.007
  • amarc.dk
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #6 Dato: April 12, 2014, 12:11:20 pm »

Jeg har gjort tråden til en fast del af dette underforum - så ligger den altid i toppen.

Jeg regner med, at Zimmer kommer på banen i dag med tips til fotografering.

Jens
Logget
Jens Jensen
www.amarc.dk


Byg, som skal du dø i morgen, men køb, som skal du leve for evigt!

Zimmer

 • Modelbygger
 • ***
 • Indlæg: 246
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #7 Dato: April 12, 2014, 15:31:58 pm »

Hej,

Der er en ting som I ikke er inde på og det er ISO - det har også meget at sige. Når jeg tager billeder indenfor bruger jeg et ISO tal som er på 320. På den måde får man ikke en hård grænsekant der hvor blitzen går til.

Det skal lige siges at der er mange veje til Rom og dette gælder også inden for foto.  :)

En anden ting som I ikke er ind over, er lysmåling - der er alm. standard, centervægtet lysmåling og spotlysmåling.

Når man bruger blitz (alm.), så undgå at skyde direkte ned på modellen, eftersom man ofte vil få en fejl eksponering. I et rum med hvide væge/lofter, kan man med fordel skyde blitzen bagud, for at man bruger lyset der kommer tilbage fra væggene. MEN tænk over hvor man kaster lyset hen, er det mørkt - får man ikke meget lys tilbage, det bliver opslugt.

Har lige set at der er en som har postet et par billeder fra en messe, hvor modellerne var bag glas. Til sådan noget, er polaroidfilter din ven, til at fjerne refleksioner. Når man er igang med at lege med blænde tal osv. så husk at have styr på fokuspunktet.

Ole@ for mig at se har du underbelyst dit første billede.

MVH

Zimmer

 
Logget

Lars R.

 • Bygger som en pro
 • *****
 • Indlæg: 1.023
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #8 Dato: April 14, 2014, 09:35:10 am »

Er der nogle erfaringer med gear til fotografering: Kamera, objektiver, studieudstyr osv....så smid det på her også.

Jeg bruger et Canon EOS 50D med forskellige objektiver - oftest falder jeg tilbage på mit kit objektiv EF-S 18-55 som giver overraskende gode skud. Mit EF 50 f/1.8 I er også en lille perle og lysstærkt men til tider svært da jeg skal langt væk fra modellen for at få gode overbliksbilleder.

Flash: Canon Speedlite 430EX II med omnibounce og off shoe cord.
Stativ: Manfrotto 055XPORB/804RC2 (bruger det dog sjældent til model skud)

Studieudstyr: Ja nu bliver det teknisk - karton til baggrund fra Panduro - et par Ikea lamper med bagepapir over pærerne for at blødgøre lyset. Alternativt bruger jeg malekabinen, da den er hvid indvendigt, som fotoboks.

Jeg har længe drømt om et macroobjektiv, nærmere Canons nyeste EF 100 f/2.8L M IS USM. Nogle der har erfaringer med macro objektiver og model fotografering?

Og når alt andet fejler eller jeg er doven så er det Ipone5 der skyder :-D

/Lars
Logget
Besøg min blog på 135scale.blogspot.dk/

ohc2008

 • Garvet modelbygger
 • ****
 • Indlæg: 324
 • 2730 Herlev
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #9 Dato: April 14, 2014, 12:20:44 pm »

Lars: "Er der nogle erfaringer med gear til fotografering: Kamera, objektiver, studieudstyr osv....så smid det på her også."

Min form for dovenskab består i altid at bruge samme enkle (og hurtige) udstyr og opstilling til fotografering af skalamodeller: Nikon Coolpix P 510 på stativ, aldrig blitz, ufarvet bølgepap som underlag og baggrund og en enkel bordlampe med ca. 40 cm langt lysrør som eneste belysning. Samtlige billeder tages med selvudløser. Afstanden til modellen er 10-15 cm, hvorefter zoom anvendes til "beskæring".

Fordelen ved denne form for dovenskab er, at det er nemmere at sammenligne med tidligere optagelser, lære af fejltagelser - og sidst, men ikke mindst, er det nemmere at vurdere værdien af gradvise forbedringer.

Fit before glue
Ove
Logget

Finansen

 • Nyt medlem
 • *
 • Indlæg: 10
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #10 Dato: September 16, 2015, 23:19:54 pm »

Hej Modelbyggere
Mit Navn er Finn og er fotograf, jeg har en lille ide mht. at skrive et par ord om fotografering af modeller, jeg er ikke vant til, at begå mig på denne type forum, så bær venligst over med mig og dette indlæg -
Jeg skal lige teste hvordan i linker og bruger billeder her på sitet, Håber det er i orden

Det første link er til et website for foto-begyndere, hvor jeg sidste år skrev lidt om lys, jeg tror lige det er noget for jer.
Jeg vil også bruge postimage.org til upload af billeder, grundet jeres xxsmal 800pix max upload - på postimage.org skal man huske at klikke på billedet for at få det i fuld størelse, jeg vil uploade billeder der er 1000pix i højden og nogle vil muligvis skulle klikke på billedet igen for at se billedet i 100%, det kommer lidt an på hvilke skærmopløsning og browser i bruger -

Her skulle gerne være et link til fotostarthttp://www.fotostart.dk/forum/viewtopic.php?f=24&t=63485&sid=66b4013504c060cbd771ee87e20fb584

og her skulle gerne være et link samt thumb til et billede jeg har uploadet til postimage.org [img=http://s28.postimg.org/kggf5y8nt/peugeot1_16_xsmal_sat.jpg]

Nu må vi lige se om det virker, som skrevet har jeg ikke prøvet at linke med thumbs fra forum før, så jeg krydser fingre.

mvh. Finn
Logget

Finansen

 • Nyt medlem
 • *
 • Indlæg: 10
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #11 Dato: September 16, 2015, 23:22:53 pm »

Hmmm - virker ikke helt efter hensigten? anyway prøver igen.[img=http://s28.postimg.org/kggf5y8nt/peugeot1_16_xsmal_sat.jpg]http://

<a href='http://postimg.org/image/kggf5y8nt/' target='_blank'><img src='http://s28.postimg.org/kggf5y8nt/peugeot1_16_xsmal_sat.jpg' border='0' alt="peugeot1 16 xsmal sat" /></a>


screenshot

[img=http://s28.postimg.org/slyh43wwt/peugeot1_16_xsmal_sat.jpg]
screenshot

<a href='http://postimg.org/image/kggf5y8nt/full/' target='_blank'><img src='http://s28.postimg.org/slyh43wwt/peugeot1_16_xsmal_sat.jpg' border='0' alt="peugeot1 16 xsmal sat" /></a><br /><a target='_blank' href='http://postimage.org/app.php'>screenshot</a><br /><br />
Logget

Finansen

 • Nyt medlem
 • *
 • Indlæg: 10
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #12 Dato: September 16, 2015, 23:49:13 pm »

Hmmmm endnu mere, hvad skete der lige der?
tror jeg har den nu

screenshot

håber det virker. det ser sådan ud i forhåndsvisning.

mvh. Finn
Logget

Finansen

 • Nyt medlem
 • *
 • Indlæg: 10
  • E-mail
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #13 Dato: September 16, 2015, 23:54:43 pm »

Så tror jeg, at der er styr på den tekniske side mht. til thumbs med link -

Det er sent og sengetid - hvis der er stemning for at jeg skal skrive et par ord, så sig endelig til -

mvh. Finn
Logget

Lars R.

 • Bygger som en pro
 • *****
 • Indlæg: 1.023
Sv: Fotografering af skalamodeller
« Svar #14 Dato: September 17, 2015, 07:29:41 am »

Til :)

Der kan aldrig skrives for meget om fototeknik

/Lars
Logget
Besøg min blog på 135scale.blogspot.dk/